Nowy numer "Bez Dogmatu": Rzeczpospolita antysemicka

[2018-04-16 21:33:15]

Ukazał się 115. numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu"! Tym razem piszemy głównie o polskim antysemityzmie.

Piotr Szumlewicz i Anna Tatar wyliczają ekscesy antysemickie, które mają miejsce w Polsce w ostatnich miesiącach. Anna Małyszko dowodzi, że afera wokół organizacji świętującej urodziny Adolfa Hitlera przysłania szerszą skalę postaw i zachowań ksenofobicznych, na które władza przyzwala od dłuższego czasu. W dziale możemy też przeczytać tekst Stefana Zgliczyńskiego „Dokąd od antysemityzmu?” o antysemityzmie jako swoistym wzorze polskiej kultury oraz fragment niepublikowanej jeszcze książki Bożeny Keff Strażnicy fatum. W części historycznej publikujemy wywiad Michała Kozłowskiego z Jackiem Leociakiem, który w swojej najnowszej książce Młyny boże odsłania chrześcijańskie korzenie antysemityzmu. Tu także Mateusz Pidruczny przypomina tekst Lenina o antysemityzmie, a Agnieszka Mrozik recenzuje książkę Anny Kłys Tajemnica pana Cukra. Polsko-żydowska wojna przed wojną. Dział dopełnia przegląd antysemickich artykułów z międzywojennej prasy katolickiej.

W dziale politycznym Małgorzata Anna Maciejewska pisze o lewicy między PiS-em i PO, Piotr Szumlewicz krytycznie ocenia diagnozy zawarte w niedawnych publikacjach Macieja Gduli i zwraca uwagę, że autor lekceważy kwestie kluczowe dla lewicy, zaś Przemysław Witkowski w swoim satyrycznym artykule opisuje niski poziom polskiej polityki i autorytaryzm obecnej władzy.

Ponadto w numerze Tomasz Sekielski opowiada o swoich planach nakręcenia filmu o pedofilii w polskim kościele, Sebastian Michalik analizuje różne formy walki z patriarchatem we współczesnym kinie, Marta Rogozińska pisze o nowych lekach, które sprawiają, że seks z osobami seropozytywnymi nie wiąże się z ryzykiem zakażenia wirusem HIV, a Krzysztof Lubczyński recenzuje książkę Janusza Majcherka i Tomasza Mościckiego poświęconą inscenizacji Dziadów w 1968 roku.

W „Teatrzyku Szarej Gęsi” tym razem krytycznie o Rafale Wosiu, który niedawno ogłosił, że PiS jest nowoczesną partią.

„Bez Dogmatu” do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie „Książka i Prasa” (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Agnieszka Mrozik

BYDGOSKA DEBATA O IPN-ie
Bydgoszcz, ul. Jaworowa 5
22 lipca (niedziela), 9.15-16.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

20 lipca:

1919 - Policja aresztowała członków ostatniej Rady Delegatów Robotniczych w Zagłębiu Dąbrowskim.

1919 - W Polsce odbyła się masowa akcja protestacyjna przeciwko zbrojnej interwencji Ententy w wewnętrzne sprawy Rosji i Węgier - państw ogarniętych rewolucją społeczną. Akcję organizowały KPRP, PPS i KC KZZ.

1923 - Urodził się Stanisław Albinowski, ekonomista, publicysta, przeciwnik monetaryzmu.

1960 - Sri Lanka: Sirimavo Bandaranaike (z lewicowej Partii Wolności) została premierem jako pierwsza na świecie kobieta-szef rządu.

1968 - Uruchomiono największy polski sztuczny zbiornik wody na Sanie w Solinie o powierzchni 21,1 km2.

1982 - 11 żołnierzy zginęło, a 50 osób zostało rannych w dwóch eksplozjach bomb podłożonych przez IRA w Hyde Parku i Regent’s Park w Londynie.

2005 - W Kanadzie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2007 - Izrael z uwolnił 255 więźniów palestyńskich, w większości z ugrupowania Al-Fatah.

2012 - USA: w kinie w mieście Aurora w stanie Kolorado 25-letni James Holmes otworzył ogień do widzów, zabijając 12 i raniąc 58 z nich.