Duże różnice w poziomie bezrobocia między regionami

[2018-04-27 23:24:41]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego w marcu 2018 r. Wynika z nich, że pod koniec marca stopa bezrobocia wyniosła 6,6% i w porównaniu do marca 2017 r. spadła o 1,4 pkt. proc., a w porównaniu do lutego 2018 r. spadła o 0,2 pkt proc.

W urzędach pracy na koniec marca zarejestrowanych było 1092 tys. bezrobotnych, czyli o 232 tys. mniej niż rok wcześniej i o 35 tys. mniej osób niż miesiąc wcześniej.

W marcu bez prawa do zasiłku było 85,1% bezrobotnych, czyli o 0,3 pkt proc. mniej niż rok wcześniej.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 11,8%, kujawsko-pomorskim – 9,9%, podkarpackim – 9,7%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 3,8%, śląskie – 5,1%, małopolskie – 5,4%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 25,9%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 22,0%, łobeskim (woj. zachodniopomorskie) – 20,8%, bartoszyckim (woj. warmińsko-mazurskie) – 20,2%, a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) – 1,4%, w powiecie poznańskim i wolsztyńskim (woj. wielkopolskie) – po 1,8% oraz w powiecie kępińskim (woj. wielkopolskie) i w Warszawie – po 1,9%.

Piotr Szumlewicz

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

27 czerwca:

1869 - W Kownie urodziła się Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet.

1875 - Zjazd zjednoczeniowy niemieckiej socjaldemokracji w Gotha. We wspólną partię łączą się niemieccy zwolennicy Marksa i Lassalle'a.

1893 - USA: Krach na giełdzie nowojorskiej.

1905 - Doszło do buntu załogi na pancerniku rosyjskiej floty czarnomorskiej Potiomkin.

1947 - Urodził się Tron Øgrim, norweski pisarz, dziennikarz i lewicowy działacz polityczny.

1952 - Gwatemala: Postępowy prezydent Jacobo Arbenz ogłosił reformę rolną.

1960 - Zmarł Harry Pollitt, brytyjski działacz komunistyczny. Współzałożyciel KP Wlk. Brytanii w 1920, od 1956 jej przewodniczący.

1969 - USA: Stonewall riots – nowojorskie zamieszki, które wybuchły na tle dyskryminacji mniejszości seksualnych po ataku policji na pub "Stonewall Inn". Zapoczątkowało to amerykański i światowy ruch walki o prawa mniejszości seksualnych.

1973 - Zmarł Earl Browder, przywódca Partii Komunistycznej USA w latach 1932-45.

1978 - Pierwszy Polak w kosmosie - w locie statku kosmicznego Sojuz 30 uczestniczył Mirosław Hermaszewski.

1993 - Irak: USA zbombardowały siedzibę irackiego wywiadu - na Bagdad spadły 23 pociski "Tomahawk".

2010 - Na Islandii zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - Umiarkowani członkowie partii Synaspismós opuścili koalicję SYRIZA i utworzyli partię Demokratyczna Lewica (DIMAR).