Duże różnice w poziomie bezrobocia między regionami

[2018-04-27 23:24:41]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego w marcu 2018 r. Wynika z nich, że pod koniec marca stopa bezrobocia wyniosła 6,6% i w porównaniu do marca 2017 r. spadła o 1,4 pkt. proc., a w porównaniu do lutego 2018 r. spadła o 0,2 pkt proc.

W urzędach pracy na koniec marca zarejestrowanych było 1092 tys. bezrobotnych, czyli o 232 tys. mniej niż rok wcześniej i o 35 tys. mniej osób niż miesiąc wcześniej.

W marcu bez prawa do zasiłku było 85,1% bezrobotnych, czyli o 0,3 pkt proc. mniej niż rok wcześniej.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 11,8%, kujawsko-pomorskim – 9,9%, podkarpackim – 9,7%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 3,8%, śląskie – 5,1%, małopolskie – 5,4%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 25,9%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 22,0%, łobeskim (woj. zachodniopomorskie) – 20,8%, bartoszyckim (woj. warmińsko-mazurskie) – 20,2%, a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) – 1,4%, w powiecie poznańskim i wolsztyńskim (woj. wielkopolskie) – po 1,8% oraz w powiecie kępińskim (woj. wielkopolskie) i w Warszawie – po 1,9%.

Piotr Szumlewicz

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

20 sierpnia:

1618 - Król Zygmunt III Waza wydał dekret zabraniający drukowania i sprzedaży antysemickiego dzieła "Zwierciadło Korony Polskiej" S. Miczyńskiego, które przyczyniło się do pogromu Żydów w Krakowie.

1940 - Meksyk: Na rozkaz Stalina agent NKWD Ramon Mercader dokonał zamachu na Lwa Trockiego.

1944 - W Pokrytkach k. Mławy oddziały Armii Ludowej stoczyły największą bitwę partyzancką na wcielonych do Rzeszy ziemiach polskich.

1952 - Zmarł Kurt Schumacher, jeden z przywódców powojennej SPD.

1955 - Wybuchły kilkudniowe antyfrancuskie zamieszki w Algierii i Maroku, w których zginęło ponad 500 osób.