Partia Razem: Pracujmy krócej

[2018-05-07 23:44:20]

Z kampanią na rzecz skrócenia dnia pracy do 7 godzin ruszyła Partia Razem.

Razem zaczęło dziś zbiórkę podpisów pod obywatelskim projektem ustawy o skróceniu czasu pracy bez zmniejszania wynagrodzeń.

Czemu 7 godzin? Bo - wyjaśniają pomysłodawcy wniosku - świat poszedł do przodu, a my dalej pracujemy tyle, co sto lat temu. Pracujemy znacznie wydajniej i efektywniej – dlatego stać nas na skrócenie czasu pracy!

Razem uzasadnia swój projekt kwestiami pracowniczymi i gospodarczymi. - Jesteśmy jednym z najbardziej przepracowanych społeczeństw w Europie - czytamy. - Spędzamy życie w pracy, zmagamy się ze stresem i nie mamy dla siebie czasu. Mniej godzin w pracy to w tym ujęciu więcej czasu dla rodziny i bliskich. To więcej czasu na odpoczynek i rozwijanie zainteresowań. To lepsze zdrowie i mniej nerwów. To korzyści dla nas – pracownic i pracowników – i dla całej gospodarki.

Żeby projekt ustawy skracającej dzień pracy do 7 godzin trafił do Sejmu, komitet prowadzący kampanię musi zebrać 100 tysięcy podpisów poparcia.

Więcej o kampanii i formularze do zbierania podpisów na stronie kampanii pracujmykrocej.pl

Marek Tobolewski

Co po turbokapitaliźmie?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
27 września (czwartek), godz. 17.00
Pokaz filmu "Solidarność według kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 września (sobota), godz. 19.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

23 września:

1900 - Rozpoczął obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego skład jako polscy delegaci weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bułgarii wybuchło powstanie wrześniowe, zainicjowane przez Bułgarską Partię Komunistyczną w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukazał się ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmarł Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotników (KOR) ogłosił swoje powstanie. Za cel postawił sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. Wśród jego założycieli byli m.in. J.Kuroń i J.J.Lipski.

1993 - Górnicy likwidowanej kopalni "Żory" rozpoczęli okupację budynku Państwowej Agencji Węgla Kamiennego w Katowicach.

2004 - Zmarł Winston Cenac, premier Saint Lucii (Karaiby) w latach 1981-82, reprezentujący Partię Pracy.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rząd N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowało ok. 1 mln osób.