Policja wkracza na konferencję o Marksie

[2018-05-14 23:06:41]

W piątek 11 maja doszło do interwencji policji w ośrodku Uniwersytetu Szczecińskiego w nadmorskim Pobierowie. Podczas konferencji naukowej zorganizowanej przez czasopismo filozoficzne „Nowa Krytyka” z okazji 200 rocznicy urodzin Karola Marksa do budynku – gdzie trwały obrady – wkroczyło trzech funkcjonariuszy miejscowej policji działających na polecenie Prokuratury Rejonowej Szczecin-Zachód.

Konferencja była kolejną już odsłoną całego cyklu spotkań naukowych poświęconych m.in. marksizmowi, który rozpoczął się w 2010 roku. Organizujące konferencję czasopismo filozoficzne „Nowa Krytyka” obchodziło w zeszłym roku 25-lecie swojego istnienia. W samej konferencji uczestniczyło natomiast 26 naukowców z całej Polski, w tym profesorowie, doktorzy i doktoranci oraz studenci m.in. z Uniwersytetu Warszawskiego, Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu czy Uniwersytetu Szczecińskiego.

Policja działająca na polecenie prokuratury miała za zadanie zbadać, czy podczas konferencji nie doszło do propagowania totalitarnego ustroju państwa. Policja wkroczyła na teren ośrodka bez wiedzy oraz zgody Rektora Uniwersytetu Szczecińskiego. Funkcjonariusze naruszyli w ten sposób art. 227 ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym, na co w swoim oświadczeniu zwróciły uwagę władze Uniwersytetu Szczecińskiego.

Program konferencji cały czas był publicznie dostępny, a sfotografowane przez funkcjonariuszy w ramach zbierania dowodów okładki czasopisma wraz z całą treścią numerów pozostają dostępne w sieci. Interwencja policji trwała około 30 minut, po czym funkcjonariusze wylegitymowali także prof. Jerzego Kochana.

Za zaistniałą sytuację organizatorów konferencji oraz władze Uniwersytetu Szczecińskiego przeprosił Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji. Przedstawiciele szczecińskiej Prokuratury podczas konferencji prasowej bronili jednak legalności swojej decyzji, usprawiedliwiając ją koniecznością zbierania materiału dowodowego w sprawie.

Tymoteusz Kochan

Co po turbokapitaliźmie?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
27 września (czwartek), godz. 17.00
Pokaz filmu "Solidarność według kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 września (sobota), godz. 19.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

23 września:

1900 - Rozpoczął obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego skład jako polscy delegaci weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bułgarii wybuchło powstanie wrześniowe, zainicjowane przez Bułgarską Partię Komunistyczną w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukazał się ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmarł Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotników (KOR) ogłosił swoje powstanie. Za cel postawił sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. Wśród jego założycieli byli m.in. J.Kuroń i J.J.Lipski.

1993 - Górnicy likwidowanej kopalni "Żory" rozpoczęli okupację budynku Państwowej Agencji Węgla Kamiennego w Katowicach.

2004 - Zmarł Winston Cenac, premier Saint Lucii (Karaiby) w latach 1981-82, reprezentujący Partię Pracy.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rząd N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowało ok. 1 mln osób.