USA: Bieda powszechna wśród Amerykanów

[2018-05-26 00:44:45]

Ponad 50 mln amerykańskich gospodarstw domowych nie ma dochodów wystarczających na opłaty za czynsz, żywność, opiekę zdrowotną, przedszkole, transport oraz rachunki za telefony komórkowe - wynika z raportu United Way ALICE Project. Według raportu jest to aż 43 proc. wszystkich gospodarstw domowych w USA.

Z raportu przedstawionego przez CNN wynika także, że ponad 16 mln amerykańskich gospodarstw domowych żyje w biedzie. Liczba gospodarstw domowych, w których zarobki nie starczają na podstawowe potrzeby życiowe i bytowe, podwoiła się i wynosi 34,7 mln.

Z największymi problemami związywanymi z biedą borykają się stany: Kalifornia, Nowy Meksyk i Hawaje. Aż 49 proc. gospodarstw domowych cierpi tam niedostatek. Stosunkowo najlepsza sytuacja panuje w Dakocie Północnej, gdzie biedy doświadcza "tylko" 32 proc. gospodarstw domowych.

Ekonomista Robert C. Allen oszacował granicę skrajnego ubóstwa w krajach bogatej północy na 4 dol. dziennie. W krajach rozwiniętych 13,8 mln osób żyje w krańcowej biedzie, z tego aż 5,3 mln w USA.

Według zeszłorocznego raportu Banku Światowego w USA 3,2 mln ludzi żyło nawet za mniej niż 1,90 dol. dziennie.

wch

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

20 kwietnia:

1868 - W Warszawie urodził się Adolf Warski, działacz robotniczy, socjalistyczny i komunistyczny, dziennikarz i publicysta; zamordowany w ZSRR poczas czystek stalinowskich.

1919 - Powstała Socjalistyczna Partia Robotnicza Jugosławii.

1937 - W Lwowie urodziła się Krystyna Rodowska, polska poetka, tłumaczka literatury pięknej, krytyk literacki. Tłumaczyła m.in. Nerudę, Paza, Garcię Lorkę, Bretona, Geneta.

1995 - W Belgradzie zmarł Milovan Dżilas, polityk jugosłowiański, pisarz polityczny; bliski współpracownik Tity; od 1953 wiceprezydent Jugosławii; 1954 za krytykę rządów partii komunistycznej pozbawiony stanowisk i kilkakrotnie więziony; autor "Nowej klasy".

1999 - W USA miała miejsce masakra w szkole średniej Columbine, w wyniku której zginęło 15 osób.

2004 - Jan Guz został przewodniczącym OPZZ.

2013 - Giorgio Napolitano jako pierwszy historii prezydent Włoch został wybrany na II kadencję.