Pamięci Lipskich

[2018-06-13 21:05:00]

Pamiątkowa tablica ku czci Jana Józefa Lipskiego i jego żony Marii została odsłonięta na domu przy Konopczyńskiego 4A w Warszawie.

Uroczystość odbyła się we wtorek 12 czerwca br. z udziałem władz Warszawy, uczestników opozycji demokratycznej z czasów PRL: Andrzeja Wielowieyskiego i Henryka Wujca oraz dzieci Lipskich - Jana Tomasza Lipskiego i Agnieszki Onyszkiewicz.

- W tym domu mieszkał, wraz z żoną Marią Lipską (1928-2016), Jan Józef Lipski (1926-1991), żołnierz AK, uczestnik powstania warszawskiego, historyk literatury, współzałożyciel Komitetu Obrony Robotników, przywódca PPS, senator RP. "Wierzących i niewierzących - uformował nas nakaz miłości bliźniego” - pisał. Żył godnie z tym nakazem. Demokratyczną opozycję uczył, jak troskę o sprawiedliwość i prawa człowieka łączyć z wiernością niepodległej Polsce - głosi napis na tablicy.

Jan Józef Lipski był polonistą, publicystą i krytykiem literackim. W okresie PRL był działaczem opozycji demokratycznej, twórcą Klubu Krzywego Koła, sygnatariuszem "Listu 34" i współzałożycielem Komitetu Obrony Robotników. Jako jedyny z KOR-owców poparł inicjatywę odrodzenia Polskiej Partii Socjalistycznej - od 1987 r. był przewodniczącym Rady Naczelnej ugrupowania. W wyborach 1989 r. został wybrany senatorem I kadencji. Zmarł w 1991 r.

Marek Tobolewski

Solidarni z Rożawą! Stop ludobójstwu Kurdów!
Częstochowa, plac Biegańskiego
Częstochowa, 19 października (sobota), godz. 15.00
Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

19 października:

1899 - Urodził się Miguel Asturias, gwatemalski pisarz, przedstawiciel realizmu magicznego, noblista. Zaangażowany politycznie po stronie ruchów lewicowych, sprzeciwiał się rządom dyktatorskim i eksploatacji przez wielkie korporacje.

1914 - Urodził się David Korner, fracuski polityk pochodzenia rumuńskiego, założyciel i przywódca trockistowskiej Unii Komunistycznej.

1918 - Urodził się Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1937 - Uchwałą Walnego Zjazdu Związku Lekarzy Państwa Polskiego wprowadzono tzw. paragraf aryjski.

1960 - Rząd USA nałożył embargo na Kubę.

1983 - Obalono i zamordowano Maurice'a Bishopa, radykalnie lewicowego premiera Grenady.

1986 - Prezydent Mozambiku Samora Machel oraz 33 inne osoby zginęły, a 10 zostało rannych w katastrofie samolotu w górach Lebombo w RPA.

1987 - W Warszawie zmarł Igor Newerly, polski pisarz i pedagog.