Grecja: Wotum nieufności wobec Tsiprasa odrzucone

[2018-06-17 23:25:04]

Parlament odrzucił wniosek opozycji o wyrażenie wotum nieufności premierowi Aleksisowi Tsiprasowi. Umożliwiło to podpisanie w niedzielę historycznego porozumienia między Atenami i Skopje ws. nowej nazwy Macedonii.

Popierający Tsiprasa parlamentarzyści odrzucili w sobotę wniosek złożony przez lidera opozycyjnej, centroprawicowej Nowej Demokracji (ND). Zdaniem jej lidera, Kyriakosa Mitsotakisa, strona grecka poszła wobec Skopje na zbyt daleko idące ustępstwa.

Wynik głosowania nad wotum był zgodny z oczekiwaniami. Tsiprasa poparło 154 z 300 deputowanych. Koalicjant Syrizy, Niezależni Grecy (ANEL), zadeklarowali, że nie chcą doprowadzić do obalenia rządu.

Wcześniej ok. 5 tys. osób protestowało przed parlamentem w Atenach przeciwko uzgodnionemu przez rząd Tsiprasa porozumieniu z Macedonią. Świadkowie twierdzą, że policja użyła gazu łzawiącego wobec protestujących, którzy próbowali wedrzeć się na schody przed gmachem parlamentu.

12 czerwca premierzy Grecji i Macedonii, Tsipras i Zoran Zaew, ogłosili kompromisowe rozwiązanie wieloletniego sporu o nazwę tego państwa. Macedonia zgodziła się na zmianę konstytucyjnej nazwy państwa na Republika Macedonii Północnej. W zamian za to Ateny odstąpią od blokowania integracji Macedonii z Unią Europejską i NATO.

Obaj politycy w swoich krajach spotkali się z ostrym sprzeciwem. Oskarżeno ich wręcz o "narodową kapitulację".

Grecja od lat domagała się od Macedonii zmiany nazwy, twierdząc, że obecna implikuje żądania terytorialne wobec jej własnej prowincji o tej samej nazwie, z której pochodził Aleksander Wielki, a Skopje rości sobie prawa do greckiego dziedzictwa i historii.

wch

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

20 kwietnia:

1868 - W Warszawie urodził się Adolf Warski, działacz robotniczy, socjalistyczny i komunistyczny, dziennikarz i publicysta; zamordowany w ZSRR poczas czystek stalinowskich.

1919 - Powstała Socjalistyczna Partia Robotnicza Jugosławii.

1937 - W Lwowie urodziła się Krystyna Rodowska, polska poetka, tłumaczka literatury pięknej, krytyk literacki. Tłumaczyła m.in. Nerudę, Paza, Garcię Lorkę, Bretona, Geneta.

1995 - W Belgradzie zmarł Milovan Dżilas, polityk jugosłowiański, pisarz polityczny; bliski współpracownik Tity; od 1953 wiceprezydent Jugosławii; 1954 za krytykę rządów partii komunistycznej pozbawiony stanowisk i kilkakrotnie więziony; autor "Nowej klasy".

1999 - USA: Miała miejsce masakra w szkole średniej Columbine, w wyniku której zginęło 15 osób.

2004 - Jan Guz został przewodniczącym OPZZ.

2008 - Fernando Lugo (APC) wygrał wybory prezydenckie w Paragwaju.

2013 - Giorgio Napolitano jako pierwszy historii prezydent Włoch został wybrany na II kadencję.