Warszawa: Razem i Europejska Wiosna ogłosiły program wyborczy

[2018-06-24 14:09:50]

Partia Razem wraz z lewicowymi partiami i inicjatywami z krajów europejskich utworzyła koalicję "Europejską Wiosnę", która wystartuje w wyborach do Parlamentu Europejskiego w 2019 r.

W sobotę w Warszawie przedstawiciele lewicowej koalicji ogłosili swój wspólny program wyborczy pod nazwą "Nowy Ład dla Europy".

Europa, nasz wspólny dom, potrzebuje remontu. Dziś mamy konstrukcję, która świetnie broni bankierów i miliarderów, a kiedy psuje się pogoda to deszcz pada na głowy milionów Europejek i Europejczyków. Jesteśmy przekonani, że potrzebujemy Europy ambitniejszej, która bierze odpowiedzialność i która ma większy budżet - mówił na konferencji prasowej Adrian Zandberg.

To program wielkich, publicznych inwestycji w badania i rozwój, nowe zielone technologie, transformację energetyczną, nowe miejsca pracy w Europie Środkowo-Wschodniej i na europejskim południu - podkreślił - wyjaśnił. To nowy impuls rozwojowy, który pozwoli Europie stać się pierwotnym marzeniem - kontynentem demokracji i sprawiedliwości społecznej - dodał.

To jest plan skończenia z zaciskaniem pasa na brzuchach najbiedniejszych - podsumował Zandberg.

Agnieszka Dziemianowicz-Bąk z Partii Razem poinformowała, że rozwiązania programowe zawierają kompleksowe propozycje głębokiej reformy UE, która jest niezbędna, żeby UE w ogóle przetrwała. Jej zdaniem odpowiedzią na narastające w Europie ruchy nacjonalistyczne musi być kompleksowa propozycja takiej integracji i reformy UE, która wszystkim Europejkom i Europejczykom pozwoli korzystać z dobrobytu i rozwoju gospodarki europejskiej.

Proponujemy takie rozwiązania jak europejska płaca minimalna czy europejski standard ochrony zdrowia. Znajdują się w naszym programie także propozycje dla kobiet, które gwarantowałyby wszystkim kobietom w Europie dostęp do legalnej aborcji, edukacji seksualnej i rzetelnej informacji na temat możliwości realizowania swoich praw reprodukcyjnych - powiedziała Dziemianowicz-Bąk.

Zwróciła się również do przedstawicieli związków zawodowych i organizacji społecznych, aby zgłaszali własne pomysły do obecnej wersji programu i zapowiedziała, że będzie on jeszcze szeroko konsultowany z obywatelami w całej Europie.

Wśród elementów porozumienia programowego znalazły się dodatkowo m.in. program solidarnościowy, dający dostęp do mieszkania, wody, żywności i energii każdemu mieszkańcowi Europy, maksymalnie 35-godzinny tydzień pracy zapewniającej minimum egzystencji, 480-dniowy urlop rodzicielski, darmowa i dostępna antykoncepcja czy legalizacja małżeństw tej samej płci.

Propozycje przedstawicieli lewicy kładą również nacisk na kwestie uchodźców. Członkowie "Europejskiej Wiosny" chcą wdrożenia europejskiego systemu azylowego, który uniemożliwi deportację, ubiegających się o azyl do kraju, gdzie groziłoby im prześladowanie. Program zakłada też wygaszenie porozumienia między UE a Turcją dotyczącego uchodźców, likwidację zamkniętych ośrodków dla cudzoziemców; asymilację migrantów w życie społeczności lokalnych czy pełnię ich praw wyborczych po minimalnym wymaganym okresie pobytu.

Podczas prezentacji "Nowego Ładu dla Europy" wystąpili działacze z innych krajów m.in.: Srećko Horvat, chorwacki filozof, pisarz i aktywista, współzałożyciel ruchu Diem25, Isabelle Thomas, europarlamentarzystka z francuskiego ruchu Generation.s, Janis Warufakis z ruchu Diem25 (na zdjeciu) oraz Rasmus Nordquist z duńskiej partii Alternativet, którzy mówili o demokracji europejskiej, skróceniu czasu pracy, prawach kobiet, prawach migrantów politycznych czy transformacji energetycznej.

Następnie odbył się panel dyskusyjny nt. przyszłości europejskich samorządów, w którym wystąpili: Jan Śpiewak (Wolne Miasto Warszawa), Tomislav Tomasevic (Zagreb je Nas!), Michał Pytlik (Razem Opole) i Daria Gosek-Popiołek (Razem Kraków).

wch

fot. Waldemar Chamala

14 października:

1773 - Powstała Komisja Edukacji Narodowej.

1864 - W Strawczynie na Kielecczyźnie urodził się pisarz Stefan Żeromski.

1924 - W Sosnowcu aresztowano działacza komunistycznego Juliana Leszczyńskiego-Leńskiego.

1930 - W Usulutan urodził się Schafik Handal, salwadorski polityk lewicowy, przywódca FMLN. W 2004 r. nieznacznie przegrał w wyborach prezydenckich.

1943 - W hitlerowskim obozie zagłady w Sobiborze wybuchł bunt więźniów.

1944 - Odbył się zjazd założycielski Szwajcarskiej Partii Pracy.

1947 - Wielki strajk komunikacji miejskiej w Paryżu. Trwał 6 dni. Jednocześnie w innych rejonach Francji wybuchły strajki przeciwko drożyźnie i redukcji przydziałów żywności.

1953 - Izraelscy komandosi przeprowadzili atak na przygraniczną jordańską wioskę Quibya, wysadzając 42 domy, szkołę i meczet, w wyniku czego zginęło 75 Arabów.

1969 - Olof Palme został premierem Szwecji.

1999 - W Londynie zmarł Julius Nyerere, socjalistyczny polityk tanzański, w latach 1964-1985 prezydent Tanzanii.