Warszawa: Razem i Europejska Wiosna ogłosiły program wyborczy

[2018-06-24 14:09:50]

Partia Razem wraz z lewicowymi partiami i inicjatywami z krajów europejskich utworzyła koalicję "Europejską Wiosnę", która wystartuje w wyborach do Parlamentu Europejskiego w 2019 r.

W sobotę w Warszawie przedstawiciele lewicowej koalicji ogłosili swój wspólny program wyborczy pod nazwą "Nowy Ład dla Europy".

Europa, nasz wspólny dom, potrzebuje remontu. Dziś mamy konstrukcję, która świetnie broni bankierów i miliarderów, a kiedy psuje się pogoda to deszcz pada na głowy milionów Europejek i Europejczyków. Jesteśmy przekonani, że potrzebujemy Europy ambitniejszej, która bierze odpowiedzialność i która ma większy budżet - mówił na konferencji prasowej Adrian Zandberg.

To program wielkich, publicznych inwestycji w badania i rozwój, nowe zielone technologie, transformację energetyczną, nowe miejsca pracy w Europie Środkowo-Wschodniej i na europejskim południu - podkreślił - wyjaśnił. To nowy impuls rozwojowy, który pozwoli Europie stać się pierwotnym marzeniem - kontynentem demokracji i sprawiedliwości społecznej - dodał.

To jest plan skończenia z zaciskaniem pasa na brzuchach najbiedniejszych - podsumował Zandberg.

Agnieszka Dziemianowicz-Bąk z Partii Razem poinformowała, że rozwiązania programowe zawierają kompleksowe propozycje głębokiej reformy UE, która jest niezbędna, żeby UE w ogóle przetrwała. Jej zdaniem odpowiedzią na narastające w Europie ruchy nacjonalistyczne musi być kompleksowa propozycja takiej integracji i reformy UE, która wszystkim Europejkom i Europejczykom pozwoli korzystać z dobrobytu i rozwoju gospodarki europejskiej.

Proponujemy takie rozwiązania jak europejska płaca minimalna czy europejski standard ochrony zdrowia. Znajdują się w naszym programie także propozycje dla kobiet, które gwarantowałyby wszystkim kobietom w Europie dostęp do legalnej aborcji, edukacji seksualnej i rzetelnej informacji na temat możliwości realizowania swoich praw reprodukcyjnych - powiedziała Dziemianowicz-Bąk.

Zwróciła się również do przedstawicieli związków zawodowych i organizacji społecznych, aby zgłaszali własne pomysły do obecnej wersji programu i zapowiedziała, że będzie on jeszcze szeroko konsultowany z obywatelami w całej Europie.

Wśród elementów porozumienia programowego znalazły się dodatkowo m.in. program solidarnościowy, dający dostęp do mieszkania, wody, żywności i energii każdemu mieszkańcowi Europy, maksymalnie 35-godzinny tydzień pracy zapewniającej minimum egzystencji, 480-dniowy urlop rodzicielski, darmowa i dostępna antykoncepcja czy legalizacja małżeństw tej samej płci.

Propozycje przedstawicieli lewicy kładą również nacisk na kwestie uchodźców. Członkowie "Europejskiej Wiosny" chcą wdrożenia europejskiego systemu azylowego, który uniemożliwi deportację, ubiegających się o azyl do kraju, gdzie groziłoby im prześladowanie. Program zakłada też wygaszenie porozumienia między UE a Turcją dotyczącego uchodźców, likwidację zamkniętych ośrodków dla cudzoziemców; asymilację migrantów w życie społeczności lokalnych czy pełnię ich praw wyborczych po minimalnym wymaganym okresie pobytu.

Podczas prezentacji "Nowego Ładu dla Europy" wystąpili działacze z innych krajów m.in.: Srećko Horvat, chorwacki filozof, pisarz i aktywista, współzałożyciel ruchu Diem25, Isabelle Thomas, europarlamentarzystka z francuskiego ruchu Generation.s, Janis Warufakis z ruchu Diem25 (na zdjeciu) oraz Rasmus Nordquist z duńskiej partii Alternativet, którzy mówili o demokracji europejskiej, skróceniu czasu pracy, prawach kobiet, prawach migrantów politycznych czy transformacji energetycznej.

Następnie odbył się panel dyskusyjny nt. przyszłości europejskich samorządów, w którym wystąpili: Jan Śpiewak (Wolne Miasto Warszawa), Tomislav Tomasevic (Zagreb je Nas!), Michał Pytlik (Razem Opole) i Daria Gosek-Popiołek (Razem Kraków).

wch

fot. Waldemar Chamala

Spotkania z kandydatami na prezydenta Warszawy: Andrzej Rozenek
Warszawa, ul. Kopernika 36/40 (OPZZ, II piętro, sala im. Wiadernego)
20 września (czwartek), godz. 16.30
Co po turbokapitaliźmie?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
27 września (czwartek), godz. 17.00
Pokaz filmu "Solidarność według kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 września (sobota), godz. 19.00
Zapraszam

20 września:

1835 - Rozpoczęło się tzw. powstanie Farrapos – zryw społeczny farmerów i biedoty przeciwko władzom Cesarstwa Brazylii.

1870 - Wojska włoskie zajęły Rzym, stolicę Państwa Kościelnego.

1878 - Urodził się Upton Sinclair, pisarz amerykański o lewicowych poglądach. Autor wstrząsającej powieści "The Jungle" (w Polsce wydana pt. "Grzęzawisko").

1923 - 38 górników zginęło w pożarze w Kopalni Węgla Kamiennego Reden w Dąbrowie Górniczej.

1984 - Argentyna: Zakończyła pracę Narodowa Komisja ds. Osób Zaginionych (CONADEP). Badała gwałcenie praw człowieka w czasach prawicowej dyktatury wojskowej w latach 1976-83. Udokumentowała 8.960 przypadków "zaginięć".

2008 - RPA: Prezydent Thabo Mbeki ogłosił rezygnację ze stanowiska.