Meksyk będzie mieć lewicowego prezydenta (akt.)

[2018-07-02 08:55:50]

Lewicowy kandydat Andrés Manuel López Obrador wygrał wybory prezydenckie w Meksyku, otrzymując ponad 30 mln głosów - wynika z oficjalnych rezultatów podanych przez Meksykański Narodowy Instytut Wyborczy (INE).

Obrador, lider Ruchu Odnowy Narodowej (Morena) i były burmistrz miasta Meksyk wygrał w 30 stanach i zdobył 53,19 proc. głosów, wyprzedzając konserwatystę Ricardo Anayę z Partii Akcji Narodowej (PAN), który otrzymał 22,27 proc. głosów i zdołał wygrać w jednym, niewielkim stanie Guanajuato. Na trzecim miejscu uplasował się José Antonio Meade z rządzącej centrowej Partii Instytucjonalno-Rewolucyjnej (PRI), uzyskując 16,41 proc. głosów. Niezależny kandydat Jaime Calderón zdobył 5,23 proc. głosów.

Główni rywale Obradora wkrótce po ogłoszeniu wstępnych szacunków uznali swą porażkę i pogratulowali mu zwycięstwa. To samo uczynił w swoim wystąpieniu telewizyjnym ustępujący prezydent Meksyku Enrique Peña Nieto.

Tuż po ogłoszeniu wstępnych szacunków wyborczych AMLO wezwał do pojednania w kraju, w tym - jak to nazwał - "historycznym dniu". Obiecał, że nadchodzą głębokie zmiany, ale zastrzegł, że zagwarantowane zostaną prawa jednostki, a także prawo własności.

Obrador zapowiedział, że będzie szanował niezależność banku centralnego, a rząd utrzyma dyscyplinę finansową i fiskalną. Dodał, że kontrakty uzyskane w ramach reformy energetycznej będą badane pod kątem korupcji i legalności, ale zastrzegł, że nie będzie konfiskaty mienia ani wywłaszczeń. AMLO zapowiedział, że będzie chciał utrzymywać przyjazne stosunki ze Stanami Zjednoczonymi.

Prezydent USA Donald Trump na Twitterze złożył gratulacje nowo wybranemu prezydentowi Meksyku i oświadczył, że jest gotowy do współpracy. Jest wiele do zrobienia, co przyniesie korzyści zarówno Stanom Zjednoczonym, jak i Meksykowi! - napisał Trump. Polityka handlowa i imigracyjna obecnej administracji amerykańskiej spowodowała, że stosunki z Meksykiem należą do najgorszych w historii.

64-letni Obrador, który już po raz trzeci ubiegał się o prezydenturę, wykorzystał rosnące niezadowolenie społeczeństwa rządami PRI w związku z rekordowym poziomem przemocy, szeregiem skandali korupcyjnych i powolnym wzrostem gospodarczym. Prowadził swoją kampanię pod hasłami m.in. walki z korupcją i przestępczością zorganizowaną.

Jednoczesne wybory parlamentarne wygrała zdecydowanie skupiona wokół aMLO lewicowa koalicja Juntos Haremos Historia (Razem Tworzymy Historię).

wch

fot. Wikimedia Commons

Debata o praworządności
Warszawa, Austriackie Forum Kultury, ul. Próżna 7/9
19 listopada (poniedziałek), godz. 18.00-20.00
Brazylia po wyborach prezydenckich
Warszawa, Cafe Kryzys, ul. Wilcza 30
18 listopada (niedziela), godz. 19.00-22.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

19 listopada:

1906 - W Wiedniu rozpoczął swe obrady IX Zjazd PPS. Z partii usunięto członków Wydziału Bojowego, reprezentujących prawe skrzydło partii.

1917 - Urodziła się Indira Gandhi, premier Indii.

1925 - Urodził się Zygmunt Bauman, socjolog, filozof, eseista, jeden z twórców koncepcji postmodernizmu.

1926 - Urodził się Tadeusz Kowalik, ekonomista i działacz społeczny o poglądach socjalistycznych, profesor nauk humanistycznych i ekonomicznych.

1942 - Hitlerowcy zamordowali Brunona Schulza, polskego prozaika żydowskiego pochodzenia, grafik, malarza, rysownika i krytyka literackiego.

1958 - Algierski Front Wyzwolenia Narodowego proklamował Republikę Algierii.

1972 - SPD wygrała wybory parlamentarne w Niemczech, zdobywając 46% głosów.

1987 - Ewa Łętowska została pierwszym Rzecznikiem Praw Obywatelskich.

1995 - W II turze wyborów prezydenckich wygrał Aleksander Kwaśniewski, pokonując Lecha Wałęsę.

2002 - U wybrzeży hiszpańskiej Galicji zatonął tankowiec MT Prestige z ładunkiem 70 tys. ton ropy naftowej, która wydostała się ze zbiorników i zniszczyła unikatowe wybrzeża oraz tradycyjne łowiska galicyjskich rybaków.

2005 - W Katowicach nastąpiło uroczyste odsłonięcie pomnika wojewody Ziętka. Powstał on dzięki Społecznemu Komitetowi Budowy Pomnika Generała Jerzego Ziętka w Katowicach.