Eurostat: Stopa bezrobocia w UE spadła do 7%

[2018-07-05 23:42:10]

Eurostat przedstawił dane na temat bezrobocia w Unii Europejskiej w maju bieżącego roku. Zgodnie z nimi bezrobocie w UE-28 spadło z 7,7% w maju 2017 roku do 7,0% w maju 2018 roku. W kwietniu bieżącego roku stopa bezrobocia również wynosiła 7,0%. W strefie euro poziom bezrobocia w maju 2018 roku wynosił 8,4%, a rok wcześniej 9,2%.

Najniższe bezrobocie zanotowano w Czechach – 2,3%, na Malcie – 3,4% i w Niemczech – 3,7%. Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w Grecji – 20,1% (dane z marca bieżącego roku), w Hiszpanii – 15,8% i we Włoszech – 10,7%.

W ciągu ostatniego roku we wszystkich krajach UE odnotowano spadek stopy bezrobocia. Największy spadek odnotowano na Cyprze (z 11,4% do 8,4%) i w Chorwacji (z 11,3% do 8,9%). Bezrobocie w Polsce spadło z 5,1% w maju 2017 roku do 3,8% w maju 2018 roku.

Wśród osób poniżej 25 roku życia bezrobocie w omawianym czasie spadło z 17,2% do 15,1%. Najmniej bezrobotnych w tej kategorii wiekowej było na Malcie – 4,8%, w Niemczech – 6,1% i w Estonii – 6,8% (w kwietniu). Najwięcej bezrobotnych poniżej 25 roku życia było w Grecji – 43,2% (w marcu), w Hiszpanii – 33,8% oraz we Włoszech – 31,9%.

Bezrobocie wśród mężczyzn w UE w okresie od maja 2017 roku do maja 2018 roku spadło z 7,5% do 6,7%, a wśród kobiet zmniejszyło się z 8,0% do 7,3%.

Eurostat podał też dane o stopie bezrobocia w USA. W maju bieżącego roku bezrobocie w USA wyniosło 3,8% (rok wcześniej 4,3%).

Piotr Szumlewicz

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
” Świat 10 lat po kryzysie. Co dalej?” -dyskusja
Warszawa, Centrum Konferencyjne Zielna, ul. Zielna 37
26 marca (wtorek), godz. 18.00

25 marca:

1873 - W Mainz (Moguncji) urodził się Rudolf Rocker, jeden z głównych teoretyków anarchosyndykalizmu, twórca Międzynarodowego Zrzeszenia Robotników (IWA).

1918 - Białoruś ogłosiła niepodległość. Powstała Białoruska Republika Ludowa.

1936 - Pogrzeb robotników zabitych poczas demonstracji z 23 marca; współcześni określali jego rozmiary jako porównywalne z pogrzebem Józefa Piłsudskiego.

1946 - Urodził się Daniel Bensaïd, filozof, teoretyk francuskiego trockizmu.

1947 - USA: W wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Centralii w stanie Illinois zginęło 111 górników.

1957 - Przedstawiciele rządów Francji, Włoch, Niemiec, Belgii, Holandii i Luksemburga podpisali Traktaty rzymskie, tworzące Europejską Wspólnotę Gospodarczą (EWG).

1969 - John Lennon i Yoko Ono w Amsterdamie rozpoczęli pierwszą akcję Bed-In for Peace.