Jan 如iewak kandydatem na prezydenta Warszawy

[2018-07-10 22:45:01]

Partia Razem, Inicjatywa Polska, Partia Zieloni oraz stowarzyszenie Wolne Miasto Warszawa zdecydowa造, 瞠 Jan 如iewak b璠zie ich wsp鏊nym kandydatem na prezydenta stolicy. Pog這ski o jego mo磧iwym starcie pojawia造 si ju od d逝窺zego czasu.

Jan 如iewak ma 31 lat. By jednym z lider闚 ruchu miejskiego przekszta販onego nast瘼nie w Stowarzyszenie Miasto Jest Nasze, kt鏎ego by przewodnicz帷ym od momentu powstania w 2014 do listopada 2016. W marcu odszed z MJN i za這篡 stowarzyszenie Wolne Miasto Warszawa.

Zas造n掖 jako aktywista miejski, kt鏎y skandaliczne nieprawid這wo軼i przy reprywatyzacji w Warszawie nag豉郾ia jeszcze zanim ten temat podj窸y media. Przyzna, 瞠 obecnie wyst瘼uje przed s康em a w 15 wytoczonych mu w zwi您ku z tym procesach.

Po raz kolejny zrobi這 si wok馧 niego g這郾o za spraw projektu zagospodarowania przestrzeni wok馧 Pa豉cu Kultury i Nauki. Aktywista wraz WMW chc, by na wz鏎 nowojorskiego Central Parku stworzy w rejonie stolicy Park Centralny.

Jan 如iewak wspierany b璠zie przez cztery kandydatki na wiceprezydentki. Hanna Gospodarczyk, liderka warszawskiego Razem, b璠zie odpowiada za sprawy spo貫czne. Paulina Piechna-Wi璚kiewicz z Inicjatywy Polska, wieloletnia radna Warszawy, zajmie si polityk przestrzenn i kwestiami r闚no軼iowymi. Justyna Drath, wsp馧tw鏎czyni ruch闚 miejskich z Razem, ma by odpowiedzialna za edukacj i kultur. Dagmara Misztela, liderka warszawskich Zielonych, dzia豉czka samorz康owa, b璠zie si zajmowa infrastruktur, ochron 鈔odowiska, gospodark nieruchomo軼iami i demokracj lokaln.

Plany koalicji wyborczej pod nazw "Wygra Warszawa", czyli porozumienia partii i ruch闚 popieraj帷ych Jana 如iewaka to rozw鎩 us逝g komunalnych (w tym przywr鏂enie kontroli nad ciep這wnictwem), rozw鎩 transportu publicznego, zwi瘯szenie dost瘼no軼i przestrzeni miejskiej, poprawa jako軼i powietrza. Zajmie si tak瞠 wsparciem os鏏 zale積ych i ich opiekun闚, budow dost瘼nych mieszka komunalnych oraz sensownym planowaniem urbanistycznym.

Program wkr鏒ce na http://www.wygrawarszawa.pl/.

wch

fot. Waldemar Chamala

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Jaka Polska po POPiSie?
Wroc豉w. Tajne Komplety, przej軼ie Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepe軟osprawno軼iami?
Warszawa, ul. υwicka 25 lok. P4
26 czerwca (鈔oda), godz. 18.30-20.30
Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas

Wi璚ej og這sze...

27 czerwca:

1869 - W Kownie urodzi豉 si Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet.

1875 - Zjazd zjednoczeniowy niemieckiej socjaldemokracji w Gotha. We wsp鏊n parti 陰cz si niemieccy zwolennicy Marksa i Lassalle'a.

1893 - USA: Krach na gie責zie nowojorskiej.

1905 - Dosz這 do buntu za這gi na pancerniku rosyjskiej floty czarnomorskiej Potiomkin.

1947 - Urodzi si Tron Øgrim, norweski pisarz, dziennikarz i lewicowy dzia豉cz polityczny.

1952 - Gwatemala: Post瘼owy prezydent Jacobo Arbenz og這si reform roln.

1960 - Zmar Harry Pollitt, brytyjski dzia豉cz komunistyczny. Wsp馧za這篡ciel KP Wlk. Brytanii w 1920, od 1956 jej przewodnicz帷y.

1969 - USA: Stonewall riots – nowojorskie zamieszki, kt鏎e wybuch造 na tle dyskryminacji mniejszo軼i seksualnych po ataku policji na pub "Stonewall Inn". Zapocz徠kowa這 to ameryka雟ki i 鈍iatowy ruch walki o prawa mniejszo軼i seksualnych.

1973 - Zmar Earl Browder, przyw鏚ca Partii Komunistycznej USA w latach 1932-45.

1978 - Pierwszy Polak w kosmosie - w locie statku kosmicznego Sojuz 30 uczestniczy Miros豉w Hermaszewski.

1993 - Irak: USA zbombardowa造 siedzib irackiego wywiadu - na Bagdad spad造 23 pociski "Tomahawk".

2010 - Na Islandii zalegalizowano ma鹵e雟twa os鏏 tej samej p販i.

2010 - Umiarkowani cz這nkowie partii Synaspism鏀 opu軼ili koalicj SYRIZA i utworzyli parti Demokratyczna Lewica (DIMAR).