Jan 如iewak kandydatem na prezydenta Warszawy

[2018-07-10 22:45:01]

Partia Razem, Inicjatywa Polska, Partia Zieloni oraz stowarzyszenie Wolne Miasto Warszawa zdecydowa造, 瞠 Jan 如iewak b璠zie ich wsp鏊nym kandydatem na prezydenta stolicy. Pog這ski o jego mo磧iwym starcie pojawia造 si ju od d逝窺zego czasu.

Jan 如iewak ma 31 lat. By jednym z lider闚 ruchu miejskiego przekszta販onego nast瘼nie w Stowarzyszenie Miasto Jest Nasze, kt鏎ego by przewodnicz帷ym od momentu powstania w 2014 do listopada 2016. W marcu odszed z MJN i za這篡 stowarzyszenie Wolne Miasto Warszawa.

Zas造n掖 jako aktywista miejski, kt鏎y skandaliczne nieprawid這wo軼i przy reprywatyzacji w Warszawie nag豉郾ia jeszcze zanim ten temat podj窸y media. Przyzna, 瞠 obecnie wyst瘼uje przed s康em a w 15 wytoczonych mu w zwi您ku z tym procesach.

Po raz kolejny zrobi這 si wok馧 niego g這郾o za spraw projektu zagospodarowania przestrzeni wok馧 Pa豉cu Kultury i Nauki. Aktywista wraz WMW chc, by na wz鏎 nowojorskiego Central Parku stworzy w rejonie stolicy Park Centralny.

Jan 如iewak wspierany b璠zie przez cztery kandydatki na wiceprezydentki. Hanna Gospodarczyk, liderka warszawskiego Razem, b璠zie odpowiada za sprawy spo貫czne. Paulina Piechna-Wi璚kiewicz z Inicjatywy Polska, wieloletnia radna Warszawy, zajmie si polityk przestrzenn i kwestiami r闚no軼iowymi. Justyna Drath, wsp馧tw鏎czyni ruch闚 miejskich z Razem, ma by odpowiedzialna za edukacj i kultur. Dagmara Misztela, liderka warszawskich Zielonych, dzia豉czka samorz康owa, b璠zie si zajmowa infrastruktur, ochron 鈔odowiska, gospodark nieruchomo軼iami i demokracj lokaln.

Plany koalicji wyborczej pod nazw "Wygra Warszawa", czyli porozumienia partii i ruch闚 popieraj帷ych Jana 如iewaka to rozw鎩 us逝g komunalnych (w tym przywr鏂enie kontroli nad ciep這wnictwem), rozw鎩 transportu publicznego, zwi瘯szenie dost瘼no軼i przestrzeni miejskiej, poprawa jako軼i powietrza. Zajmie si tak瞠 wsparciem os鏏 zale積ych i ich opiekun闚, budow dost瘼nych mieszka komunalnych oraz sensownym planowaniem urbanistycznym.

Program wkr鏒ce na http://www.wygrawarszawa.pl/.

wch

fot. Waldemar Chamala

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Militaryzacja w Europie
Wroc豉w, ul. Ko陶徠aja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas
Zapraszam

Wi璚ej og這sze...

23 lutego:

1921 - Powszechny strajk ekonomiczny kolejarzy w瞛豉 warszawskiego; w odpowiedzi rz康 wprowadzi czasow militaryzacj kolei.

1943 - Oddzia Gwardii Ludowej opanowa G這g闚 Ma這polski.

1983 - Socjalistyczny rz康 hiszpa雟ki znacjonalizowa holding prasowy Rumasa.

1992 - W Gruzji powsta豉 Socjalistyczna Partia Pracy.

2003 - Zmar Christopher Hill, angielski historyk, marksista.

2011 - Strajk generalny w Grecji.