GUS: Stopa bezrobocia wynosi 5,9%

[2018-07-26 13:24:41]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego w czerwcu 2018 r. Wynika z nich, że pod koniec czerwca stopa bezrobocia wyniosła 5,9% i w porównaniu do czerwca 2017 r. spadła o 1,1 pkt. proc., a w porównaniu do maja 2018 r. spadła o 0,2 pkt proc.

W urzędach pracy na koniec czerwca zarejestrowanych było 967,9 tys. bezrobotnych, czyli o 183,7 tys. mniej niż rok wcześniej i o 34,3 tys. mniej osób niż miesiąc wcześniej.

W czerwca bez prawa do zasiłku było 85,0% bezrobotnych, czyli o 0,3 pkt proc. mniej niż rok wcześniej.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 10,0%, kujawsko-pomorskim – 8,9%, podkarpackim – 8,7%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 3,3%, śląskie – 4,5%, małopolskie – 4,8%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 23,4%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) i łobeskim (woj. zachodniopomorskie) – po 19,9%, a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) – 1,3%, w powiecie wolsztyńskim (woj. wielkopolskie) – 1,4% i powiecie poznańskim (woj. wielkopolskie) – 1,5%.

Piotr Szumlewicz

Czy Morawiecki sprzedał emerytów banksterom?
Warszawa, Al. Ujazdowskie 6A
21 maja (wtorek), godz. 17.00-19.00

19 maja:

1825 - Zmarł Henri de Saint-Simon, francuski historyk, filozof, wolnomularz i socjalista.

1895 - Zmarł José Martí, kubański poeta, pisarz, przywódca ruchu niepodległościowego – uważany za bohatera narodowego.

1931 - W Jaworznie podczas krwawych starć górników z policją zginęło 5 osób.

1942 - T. Koral i H. Dębnicka z Wydziału Sabotażu Polskich Socjalistów dokonali zamachu bombowego na zorganizowane przez okupanta kasyno gry w Warszawie. Był to pierwszy zamach bombowy w stolicy.

1988 - W katastrofie kolejowej transportu wojskowego w Pile zginęło 10 żołnierzy, a 28 zostało rannych.