GUS: Duży wzrost cen paliwa

[2018-08-15 23:27:11]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane o inflacji w lipcu bieżącego roku. Zgodnie z nimi ceny towarów i usług konsumpcyjnych w stosunku do czerwca 2018 roku spadły o 0,1%, a w porównaniu z lipcem ubiegłego roku wzrosły o 2,0%. W czerwcu roczna inflacja również wynosiła 1,7%.

W skali roku najbardziej wzrosły ceny transportu – o 10,1% (w tym paliwa do prywatnych środków transportu o 18,0%), restauracji i hoteli – o 2,9%, edukacji, żywności i napojów bezalkoholowych oraz użytkowania mieszkania lub domu i nośników energii – po 2,2%. Najbardziej zmniejszyły się ceny odzieży i obuwia – o 4,2% i łączności – o 1,7%.

W porównaniu z czerwcem 2018 roku najbardziej wzrosły ceny rekreacji i kultury – 1,8%, a najbardziej spadły ceny odzieży i obuwia – 3,5%.

Z cen żywności w skali roku najbardziej podrożały jajka – o 25,8% i masło – o 19,0%.

Piotr Szumlewicz

Czy Morawiecki sprzedał emerytów banksterom?
Warszawa, Al. Ujazdowskie 6A
21 maja (wtorek), godz. 17.00-19.00

20 maja:

1881 - Urodziła się Natalia Gąsiorowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1891 - Urodził się Earl Browder, sekretarz generalny Komunistycznej Partii USA w latach 1932-45.

1945 - Ukazał się pierwszy numer "Expressu Wieczornego", którego założycielem i redaktorem naczelnym był członek PPS Rafał Praga.

1946 - W Wielkiej Brytanii znacjonalizowano kopalnie.

1947 - Urodziła się Nancy Fraser, amerykańska teoretyczka feminizmu, prof. filozofii i teorii politycznej, przedstawicielka tzw. IV pokolenia szkoły frankfurckiej.

2009 - W Irlandii opublikowano tzw. Raport Ryana, ujawniający systemowy charakter tortur, gwałtów i poniżania dzieci przez katolickich księży i zakonnice, zarządzających ośrodkami wychowawczymi.

2017 - Francisco Guterres (FRETILIN) został prezydentem Timoru Wschodniego.

2018 - Ubiegający się o reelekcję Nicolás Maduro wygrał w pierwszej turze wybory prezydenckie w Wenezueli.