GUS o średnim wynagrodzeniu w sektorze przedsiębiorstw

[2018-08-25 00:14:43]

Dane GUS radykalnie odbiegają od dochodów setek tysięcy polskich pracowników. Warto pamiętać, że comiesięczne raporty GUS nie uwzględniają pracowników zatrudnionych w mikroprzedsiębiorstwach, gdzie w 2016 roku średnie wynagrodzenie wynosiło zaledwie 2577 zł brutto. Ponadto około 2/3 pracowników zarabia poniżej średniej, a półtora roku temu mediana wynagrodzeń wynosiła jedynie 3511 zł brutto, czyli 2512 zł netto. Trudno też w kontekście szybkiego wzrostu płac zrozumieć, dlaczego rząd wciąż nie chce zgodzić się na wzrost wynagrodzeń w budżetówce ani na znacząco wyższy od zawartego w ustawie wzrost płacy minimalnej.

Piotr Szumlewicz

Główny Urząd Statystyczny ogłosił dane na temat przeciętnych miesięcznych wynagrodzeń w sektorze przedsiębiorstw, w których liczba pracujących przekracza 9 osób. Dane dotyczą lipca 2018 r. Wynika z nich, że w ubiegłym miesiącu średnie wynagrodzenie wynosiło 4825 zł, czyli 3429 netto.

Jednocześnie GUZ informuje, że średnia płaca w lipcu była o 7,2% wyższa niż rok wcześniej oraz o 0,5 niższa niż miesiąc wcześniej. W ujęciu realnym, po skorygowaniu o zmiany cen, wynagrodzenia w firmach wzrosły w lipcu o 5,1% rok do roku wobec 5,5% w czerwcu.

Solidarni z Rożawą! Stop ludobójstwu Kurdów!
Częstochowa, plac Biegańskiego
Częstochowa, 19 października (sobota), godz. 15.00
Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

17 października:

1760 - Urodził się Henri de Saint-Simon, francuski historyk, filozof, wolnomularz i socjalista.

1908 - Urodził się Kenji Miyamoto, długoletni lider Japońskiej Partii Komunistycznej (Nihon Kyôsantô).

1928 - Rozłam w PPS - powstała prorządowa PPS dawna Frakcja Rewolucyjna.

1938 - W Amsterdamie na emigracji politycznej zmarł Karol Kautsky, czołowy ideolog niemieckiej socjaldemokracji; przywódca marksistowskiego centrum.

1959 - Urodziła się Ameenah Gurib-Fakim, maurytyjska polityczka, w latach 2015-2018 prezydent Mauritiusa.

1994 - Reneta Indżowa została pierwszą kobietą-premierem Bułgarii.

1997 - Ekshumowane w Boliwii i przewiezione na Kubę zwłoki Ernesto „Che” Guevary pochowano w jego mauzoleum w mieście Santa Clara.

2017 - Zdominowane przez Kurdów Syryjskie Siły Demokratyczne zdobyły okupowaną przez islamistów Rakkę na północy kraju.