GUS o średnim wynagrodzeniu w sektorze przedsiębiorstw

[2018-08-25 00:14:43]

Dane GUS radykalnie odbiegają od dochodów setek tysięcy polskich pracowników. Warto pamiętać, że comiesięczne raporty GUS nie uwzględniają pracowników zatrudnionych w mikroprzedsiębiorstwach, gdzie w 2016 roku średnie wynagrodzenie wynosiło zaledwie 2577 zł brutto. Ponadto około 2/3 pracowników zarabia poniżej średniej, a półtora roku temu mediana wynagrodzeń wynosiła jedynie 3511 zł brutto, czyli 2512 zł netto. Trudno też w kontekście szybkiego wzrostu płac zrozumieć, dlaczego rząd wciąż nie chce zgodzić się na wzrost wynagrodzeń w budżetówce ani na znacząco wyższy od zawartego w ustawie wzrost płacy minimalnej.

Piotr Szumlewicz

Główny Urząd Statystyczny ogłosił dane na temat przeciętnych miesięcznych wynagrodzeń w sektorze przedsiębiorstw, w których liczba pracujących przekracza 9 osób. Dane dotyczą lipca 2018 r. Wynika z nich, że w ubiegłym miesiącu średnie wynagrodzenie wynosiło 4825 zł, czyli 3429 netto.

Jednocześnie GUZ informuje, że średnia płaca w lipcu była o 7,2% wyższa niż rok wcześniej oraz o 0,5 niższa niż miesiąc wcześniej. W ujęciu realnym, po skorygowaniu o zmiany cen, wynagrodzenia w firmach wzrosły w lipcu o 5,1% rok do roku wobec 5,5% w czerwcu.

Czy Morawiecki sprzedał emerytów banksterom?
Warszawa, Al. Ujazdowskie 6A
21 maja (wtorek), godz. 17.00-19.00

20 maja:

1881 - Urodziła się Natalia Gąsiorowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1891 - Urodził się Earl Browder, sekretarz generalny Komunistycznej Partii USA w latach 1932-45.

1945 - Ukazał się pierwszy numer "Expressu Wieczornego", którego założycielem i redaktorem naczelnym był członek PPS Rafał Praga.

1946 - W Wielkiej Brytanii znacjonalizowano kopalnie.

1947 - Urodziła się Nancy Fraser, amerykańska teoretyczka feminizmu, prof. filozofii i teorii politycznej, przedstawicielka tzw. IV pokolenia szkoły frankfurckiej.

2009 - W Irlandii opublikowano tzw. Raport Ryana, ujawniający systemowy charakter tortur, gwałtów i poniżania dzieci przez katolickich księży i zakonnice, zarządzających ośrodkami wychowawczymi.

2017 - Francisco Guterres (FRETILIN) został prezydentem Timoru Wschodniego.

2018 - Ubiegający się o reelekcję Nicolás Maduro wygrał w pierwszej turze wybory prezydenckie w Wenezueli.