GUS o średnim wynagrodzeniu w sektorze przedsiębiorstw

[2018-08-25 00:14:43]

Dane GUS radykalnie odbiegają od dochodów setek tysięcy polskich pracowników. Warto pamiętać, że comiesięczne raporty GUS nie uwzględniają pracowników zatrudnionych w mikroprzedsiębiorstwach, gdzie w 2016 roku średnie wynagrodzenie wynosiło zaledwie 2577 zł brutto. Ponadto około 2/3 pracowników zarabia poniżej średniej, a półtora roku temu mediana wynagrodzeń wynosiła jedynie 3511 zł brutto, czyli 2512 zł netto. Trudno też w kontekście szybkiego wzrostu płac zrozumieć, dlaczego rząd wciąż nie chce zgodzić się na wzrost wynagrodzeń w budżetówce ani na znacząco wyższy od zawartego w ustawie wzrost płacy minimalnej.

Piotr Szumlewicz

Główny Urząd Statystyczny ogłosił dane na temat przeciętnych miesięcznych wynagrodzeń w sektorze przedsiębiorstw, w których liczba pracujących przekracza 9 osób. Dane dotyczą lipca 2018 r. Wynika z nich, że w ubiegłym miesiącu średnie wynagrodzenie wynosiło 4825 zł, czyli 3429 netto.

Jednocześnie GUZ informuje, że średnia płaca w lipcu była o 7,2% wyższa niż rok wcześniej oraz o 0,5 niższa niż miesiąc wcześniej. W ujęciu realnym, po skorygowaniu o zmiany cen, wynagrodzenia w firmach wzrosły w lipcu o 5,1% rok do roku wobec 5,5% w czerwcu.

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

21 stycznia:

1793 - Decyzją Konwentu zgilotywano obywatela Kapeta, czyli króla Ludwika XVI.

1923 - W Warszawie powstało Towarzystwo Uniwersytetu Robotniczego, organizacja kulturalno-oświatowa związana z PPS i utworzona z inicjatywy I. Daszyńskiego.

1924 - W Moskwie zmarł Włodzimierz Lenin, przywódca rewolucji bolszewickiej.

1950 - W Londynie zmarł George Orwell (właściwie Eric Arthur Blair), pisarz, socjalista; walczył w czasie wojny domowej w Hiszpanii w szeregach Milicji Robotniczej POUM.

1968 - Amerykański bombowiec z 4 bombami wodorowymi na pokładzie, rozbił się w pobliżu Grenlandii. Spowodowało to znaczne napięcie pomiędzy Danią a USA.

2006 - W Warszawie powstał Komitet Pomocy i Obrony Represjonowanych Pracowników (KPiORP).