Wniosek do ABW o zbadanie nieprawidłowości w PLL LOT

[2018-08-28 11:34:12]

Sytuacja w PLL LOT pokazuje najgorsze patologie polskiego rynku pracy: umowy śmieciowe, nagonki na związki zawodowe, kombinacje zarządu w celu obniżenia kosztów funkcjonowania firmy, cięcia na procedurach bezpieczeństwa.

Polityka zarządu PLL LOT odsłania też antypracownicze i antyzwiązkowe oblicze rządu Prawa i Sprawiedliwości. PLL LOT jest spółką, nad którą bezpośredni nadzór sprawuje premier. Mimo to rząd od wielu miesięcy nie interweniuje i nie robi nic, aby wyeliminować patologie w firmie, choć pracownicy mówią wprost, że tak źle jak teraz w PLL LOT jeszcze nie było. To nie jest dobra zmiana.

Piotr Szumlewicz

27 sierpnia w Warszawie odbyło się posiedzenie Wojewódzkiej Rady Dialogu Społecznego na Mazowszu. Kluczowym tematem spotkania była sytuacja w Polskich Liniach Lotniczych LOT. Kwestia była dyskutowana na wniosek przewodniczącego mazowieckich struktur OPZZ, Piotra Szumlewicza.

W dyskusji głos zabrali m.in. liderzy zrzeszonych w OPZZ Związku Zawodowego Pilotów Komunikacyjnych PLL LOT oraz Związku Zawodowego Personelu Pokładowego i Lotniczego, przedstawiciele Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej i Państwowej Inspekcji Pracy, wojewoda mazowiecki Zdzisław Sipiera, marszałek Adam Struzik oraz Piotr Szumlewicz.

Związkowcy wskazywali na łamanie praw pracowniczych przez zarząd firmy i regularną nagonkę przeciw działającym w PLL LOT związkom zawodowym. Powoływali się na oceny Państwowej Inspekcji Pracy, która orzekła, że zwolnienie z pracy liderki największego związku w PLL LOT, Moniki Żelazik było niezgodne z prawem i że spółka córka PLL LOT – LOT Crew funkcjonuje nielegalnie, ponieważ jest niezarejestrowaną agencją pracy. Wskazali też, że firma masowo zatrudnia pracowników w ramach samozatrudnienia, chociaż zgodnie z artykułem 22 Kodeksu Pracy powinna wszystkich pracowników zatrudniać etatowo. W dyskusji związkowcy wskazali też na przypadki zastraszania organizacji związkowych, w tym grożenie im procesami sądowymi oraz wysokimi karami za samo wyrażanie woli strajku i za krytykę polityki zarządu firmy. Przewodniczący Związku Zawodowego Pilotów Komunikacyjnych Adam Rzeszot szczegółowo opisał też uchybienia w procedurach bezpieczeństwa w PLL LOT, za co jego zdaniem odpowiada zarząd firmy. Z jego słów wynikało, że poziom bezpieczeństwa podróży w samolotach PLL LOT znacznie obniżył się i są naciski na pilotów, aby latali nawet wtedy, gdy lot nie powinien odbyć się z powodu usterek technicznych. Fakty przedstawione przez związkowców były tak szokujące, że wielu członków WRDS zgodziło się, że korzystanie z usług PLL LOT może stanowić zagrożenie dla życia podróżnych.

Podsumowując dyskusję, marszałek Adam Struzik zgodził się z wnioskiem Piotra Szumlewicza, aby o sprawie poinformować Agencję Bezpieczeństwa Wewnętrznego oraz raz jeszcze zwrócić się do premiera, Mateusza Morawieckiego o pilną interwencję. W związku z tym w najbliższych dniach stenogramy z posiedzenia WRDS trafią do ABW i premiera.

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
Zapraszam

21 marca:

1908 - Utworzono Chorzowską Spółdzielnię Mieszkaniową.

1919 - Proklamowanie Węgierskiej Republiki Rad.

1927 - Koniec kilkutygodniowego strajku włókniarzy okręgu łódzkiego. Wywalczyli podwyżki 5-12 %.

1927 - Zdelegalizowano radykalnie lewicową Niezależną Partię Chłopską.

1936 - Policja brutalnie stłumiła strajk okupacyjny w Polskich Zakładach Gumowych „Semperit” w Krakowie.

1949 - W Lublanie urodził się Slavoj Žižek, lewicowy filozof słoweński, socjolog i krytyk kultury.

1960 - W Sharpeville w RPA doszło do antyrządowych wystąpień ludności murzyńskiej, w wyniku których zginęło ok. 70 osób.

1968 - Początek dwudniowego strajku studenckiego w Łodzi, na Politechnice Warszawskiej i UW. Bojkot zajęć we Wrocławiu.

2015 - Hage Geingob z centrolewicowego SWAPO został prezydentem Namibii.

2015 - Saara Kuugongelwa (SWAPO) została premierem Namibii.