Biedroń tworzy ruch społeczny

[2018-09-03 20:35:40]

Poetyka internetowego expose nie sprzyja poważnym deklaracjom programowym. Ale to co mówi w filmiku Biedroń nie pozwala choćby z grubsza poznać orientacji politycznej nowej formacji. "Polska jest dobrem wspólnym - musimy ją zatem uzdrowić" - mówi Biedroń, a pewne jest tylko to, że to jego osoba ma być spoiwem.

Marek Tobolewski

Robert Biedroń zapowiedział stworzenie nowego ruchu społecznego. W opublikowanym dziś spocie mówi, że będzie jeździł po Polsce i zbierał przykłady lokalnego działania.

- Policzmy się. Wiem, że jest was wielu. Chcę razem z wami zbudować nową inicjatywę, której celem będzie skuteczne, sprawdzone w praktyce rozwiązywanie naszych problemów - deklaruje w nagraniu.

- Spotkajmy się, policzmy się, niech w końcu coś się zmieni - apeluje Biedroń w finale spotu.

Robert Biedroń, aktualnie prezydent Słupska, od dłuższego czasu sugerował, że jego plan polityczny wykracza już poza lokalny samorząd.

Komentatorzy przewidywali, że utworzy nową siłę lewicową wraz z Barbarą Nowacką (Inicjatywa Polska). Nowacka ostatnio zadeklarowała jednak gotowość współpracy z PO i Nowoczesną.

Potencjalne ugrupowanie pojawiło się już w sondażach wyborczych. Wg badania IPSOS z 19 sierpnia partia Biedronia mogłaby liczyć na 5% głosów.

Foto: @RobertBiedron

Czy Morawiecki sprzedał emerytów banksterom?
Warszawa, Al. Ujazdowskie 6A
21 maja (wtorek), godz. 17.00-19.00

20 maja:

1881 - Urodziła się Natalia Gąsiorowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1891 - Urodził się Earl Browder, sekretarz generalny Komunistycznej Partii USA w latach 1932-45.

1945 - Ukazał się pierwszy numer "Expressu Wieczornego", którego założycielem i redaktorem naczelnym był członek PPS Rafał Praga.

1946 - W Wielkiej Brytanii znacjonalizowano kopalnie.

1947 - Urodziła się Nancy Fraser, amerykańska teoretyczka feminizmu, prof. filozofii i teorii politycznej, przedstawicielka tzw. IV pokolenia szkoły frankfurckiej.

2009 - W Irlandii opublikowano tzw. Raport Ryana, ujawniający systemowy charakter tortur, gwałtów i poniżania dzieci przez katolickich księży i zakonnice, zarządzających ośrodkami wychowawczymi.

2017 - Francisco Guterres (FRETILIN) został prezydentem Timoru Wschodniego.

2018 - Ubiegający się o reelekcję Nicolás Maduro wygrał w pierwszej turze wybory prezydenckie w Wenezueli.