GUS: Wzrost cen wciąż o 2,0%

[2018-09-15 15:39:00]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane o inflacji w sierpniu bieżącego roku. Zgodnie z nimi ceny towarów i usług konsumpcyjnych w stosunku do lipca 2018 roku nie zmieniły się, a w porównaniu z sierpniem ubiegłego roku wzrosły o 2,0%. W lipcu roczna inflacja również wynosiła 2,0%.

W skali roku najbardziej wzrosły ceny transportu – o 8,5% (w tym paliwa do prywatnych środków transportu o 15,3%), restauracji i hoteli – o 2,9%, edukacji, użytkowania mieszkania lub domu i nośników energii – 2,4%, edukacji – 2,2% i żywności oraz napojów bezalkoholowych o 2,1%. Najbardziej zmniejszyły się ceny odzieży i obuwia – o 3,4% i łączności – o 0,9%.

W porównaniu z lipcem 2018 roku najbardziej wzrosły ceny transportu łączności oraz użytkowania mieszkania lub domu i nośników energii – po 0,4%, a najbardziej spadły ceny odzieży i obuwia – 1,7%.

Z cen żywności w skali roku najbardziej podrożały jajka – o 23,8%, masło – o 9,9% oraz warzywa – 8,6%.

Piotr Szumlewicz

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

10 grudnia:

1903 - Maria Curie-Skłodowska jako pierwsza kobieta otrzymała Nagrodę Nobla w dziedzinie fizyki.

1911 - Maria Curie-Skłodowska jako pierwsza uczona po raz drugi otrzymała Nagrodę Nobla - za pionierskie badania na polu radiochemii i odkrycie pierwiastka radu.

1923 - Urodził się Jorge Semprún, hiszpański pisarz, scenarzysta, filozof i polityk. W czasie II wojny światowej działacz francuskiego ruchu oporu, więzień Buchenwaldu, członek Komunistycznej Partii Hiszpanii działającej na terenie Francji.

1936 - W Warszawie zmarł Leon Wasilewski, polityk PPS i dyplomata.

1948 - ONZ uchwaliła Powszechną Deklarację Praw Człowieka.

2010 - W Warszawie zmarł Mieczysław Krajewski, ekonomista, działacz społeczny i polityczny, założyciel Niezależnej PPS, poseł na Sejm II kadencji.