GUS: Wzrost cen wciąż o 2,0%

[2018-09-15 15:39:00]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane o inflacji w sierpniu bieżącego roku. Zgodnie z nimi ceny towarów i usług konsumpcyjnych w stosunku do lipca 2018 roku nie zmieniły się, a w porównaniu z sierpniem ubiegłego roku wzrosły o 2,0%. W lipcu roczna inflacja również wynosiła 2,0%.

W skali roku najbardziej wzrosły ceny transportu – o 8,5% (w tym paliwa do prywatnych środków transportu o 15,3%), restauracji i hoteli – o 2,9%, edukacji, użytkowania mieszkania lub domu i nośników energii – 2,4%, edukacji – 2,2% i żywności oraz napojów bezalkoholowych o 2,1%. Najbardziej zmniejszyły się ceny odzieży i obuwia – o 3,4% i łączności – o 0,9%.

W porównaniu z lipcem 2018 roku najbardziej wzrosły ceny transportu łączności oraz użytkowania mieszkania lub domu i nośników energii – po 0,4%, a najbardziej spadły ceny odzieży i obuwia – 1,7%.

Z cen żywności w skali roku najbardziej podrożały jajka – o 23,8%, masło – o 9,9% oraz warzywa – 8,6%.

Piotr Szumlewicz

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

13 grudnia:

1797 - W Düsseldorfie urodził się Heinrich Heine, poeta niemiecki, przyjaciel Karola Marksa.

1914 - Urodził się Alan Bullock, historyk brytyjski, autor znanej książki "Hitler i Stalin - żywoty równoległe". W 1977 r. opracował dla rządu laburzystowskiego raport, w którym postulował obsadzanie kierowniczych stanowisk robotnikami.

1923 - Polska uznała ZSRR.

1936 - W katowickiej kopalni "Eminencja" rozpoczął się strajk okupacyjny w obronie 220 górników zagrożonych zwolnieniem.

1937 - Chiny: Armia japońska zdobyła Nankin i dokonała masakry ludności cywilnej, mordując ok. 150 tys. ludzi.

1973 - 47 osób zginęło, a 17 zostało rannych w wyniku wybuchu gazu w hotelu robotniczym w czeskim Tachovie.

1981 - W Polsce wprowadzono stan wojenny.