GUS: Wzrost cen wciąż o 2,0%

[2018-09-15 15:39:00]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane o inflacji w sierpniu bieżącego roku. Zgodnie z nimi ceny towarów i usług konsumpcyjnych w stosunku do lipca 2018 roku nie zmieniły się, a w porównaniu z sierpniem ubiegłego roku wzrosły o 2,0%. W lipcu roczna inflacja również wynosiła 2,0%.

W skali roku najbardziej wzrosły ceny transportu – o 8,5% (w tym paliwa do prywatnych środków transportu o 15,3%), restauracji i hoteli – o 2,9%, edukacji, użytkowania mieszkania lub domu i nośników energii – 2,4%, edukacji – 2,2% i żywności oraz napojów bezalkoholowych o 2,1%. Najbardziej zmniejszyły się ceny odzieży i obuwia – o 3,4% i łączności – o 0,9%.

W porównaniu z lipcem 2018 roku najbardziej wzrosły ceny transportu łączności oraz użytkowania mieszkania lub domu i nośników energii – po 0,4%, a najbardziej spadły ceny odzieży i obuwia – 1,7%.

Z cen żywności w skali roku najbardziej podrożały jajka – o 23,8%, masło – o 9,9% oraz warzywa – 8,6%.

Piotr Szumlewicz

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wrocławska lewico?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
25 października (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

19 października:

1914 - Urodził się David Korner, fracuski polityk pochodzenia rumuńskiego, założyciel i przywódca trockistowskiej Unii Komunistycznej.

1918 - Urodził się Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1920 - Zmarł John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1937 - Uchwałą Walnego Zjazdu Związku Lekarzy Państwa Polskiego wprowadzono tzw. paragraf aryjski.

1940 - W Częstochowie urodził się Jerzy Kulej, wybitny polski bokser, dwukrotny mistrz olimpijski. Poseł SLD na Sejm RP w latach 2001-2005.

1960 - Rząd USA nałożył embargo na Kubę.

1962 - Urodził się Álvaro García Linera, polityk boliwijski, działacz lewicowej MAS, wiceprezydent Boliwii.

1983 - Obalono i zamordowano Maurice'a Bishopa, radykalnie lewicowego premiera Grenady.

1986 - Prezydent Mozambiku Samora Machel oraz 33 inne osoby zginęły, a 10 zostało rannych w katastrofie samolotu w górach Lebombo w RPA.

1987 - W Warszawie zmarł Igor Newerly, polski pisarz i pedagog.