Coraz większe zadłużenie seniorów

[2018-10-04 23:55:09]

Z danych udostępnionych przez Biuro Informacji Kredytowej i Biuro Informacji Gospodarczej InfoMonitor wynika, że osoby w podeszłym wieku są w Polsce najszybciej zadłużającą się grupą wiekową. Muszą pożyczać, żeby było ich stać na wydatki zdrowotne: leki i zabiegi medyczne.

Niestety seniorzy mają coraz większe problemy z regulowaniem zadłużenia. Opublikowane dane świadczą o tym, że suma należności, ze spłatą których zalegają osoby, które ukończyły 64 lata wynosi aż 7,3 mld zł i szybko rośnie tempo wzrostu ich zadłużenia. W pierwszej połowie 2018 r. ogólny wzrost liczby dłużników w kraju wyniósł 1,7% natomiast w grupie senioralnej aż 3,5%. Średnia kwota zaciąganych pożyczek wzrosła o 9% i wyniosła 21,23 tys. zł. Z terminowym regulowaniem zadłużenia ma problem co osiemnasta osoba w wieku co najmniej 64 lata.

Z badania wynika, że pieniądze uzyskiwane z pożyczek emeryci wydają najczęściej na leki – ten cel wskazało aż 66% ankietowanych. 34% zadłuża się, żeby móc opłacić prywatne leczenie i rehabilitację, 14% – żeby pomóc rodzinie, 9% – na utrzymanie samochodu i podróże.

Piotr Szumlewicz

Czy Morawiecki sprzedał emerytów banksterom?
Warszawa, Al. Ujazdowskie 6A
21 maja (wtorek), godz. 17.00-19.00

20 maja:

1881 - Urodziła się Natalia Gąsiorowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1891 - Urodził się Earl Browder, sekretarz generalny Komunistycznej Partii USA w latach 1932-45.

1945 - Ukazał się pierwszy numer "Expressu Wieczornego", którego założycielem i redaktorem naczelnym był członek PPS Rafał Praga.

1946 - W Wielkiej Brytanii znacjonalizowano kopalnie.

1947 - Urodziła się Nancy Fraser, amerykańska teoretyczka feminizmu, prof. filozofii i teorii politycznej, przedstawicielka tzw. IV pokolenia szkoły frankfurckiej.

2009 - W Irlandii opublikowano tzw. Raport Ryana, ujawniający systemowy charakter tortur, gwałtów i poniżania dzieci przez katolickich księży i zakonnice, zarządzających ośrodkami wychowawczymi.

2017 - Francisco Guterres (FRETILIN) został prezydentem Timoru Wschodniego.

2018 - Ubiegający się o reelekcję Nicolás Maduro wygrał w pierwszej turze wybory prezydenckie w Wenezueli.