Coraz większe zadłużenie seniorów

[2018-10-04 23:55:09]

Z danych udostępnionych przez Biuro Informacji Kredytowej i Biuro Informacji Gospodarczej InfoMonitor wynika, że osoby w podeszłym wieku są w Polsce najszybciej zadłużającą się grupą wiekową. Muszą pożyczać, żeby było ich stać na wydatki zdrowotne: leki i zabiegi medyczne.

Niestety seniorzy mają coraz większe problemy z regulowaniem zadłużenia. Opublikowane dane świadczą o tym, że suma należności, ze spłatą których zalegają osoby, które ukończyły 64 lata wynosi aż 7,3 mld zł i szybko rośnie tempo wzrostu ich zadłużenia. W pierwszej połowie 2018 r. ogólny wzrost liczby dłużników w kraju wyniósł 1,7% natomiast w grupie senioralnej aż 3,5%. Średnia kwota zaciąganych pożyczek wzrosła o 9% i wyniosła 21,23 tys. zł. Z terminowym regulowaniem zadłużenia ma problem co osiemnasta osoba w wieku co najmniej 64 lata.

Z badania wynika, że pieniądze uzyskiwane z pożyczek emeryci wydają najczęściej na leki – ten cel wskazało aż 66% ankietowanych. 34% zadłuża się, żeby móc opłacić prywatne leczenie i rehabilitację, 14% – żeby pomóc rodzinie, 9% – na utrzymanie samochodu i podróże.

Piotr Szumlewicz

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

15 lutego:

1910 - Urodziła się Irena Sendlerowa, działaczka społeczna związana z ruchem socjalistycznym. Uratowała 2,5 tys. żydowskich dzieci z warszawskiego getta. Uhonorowana tytułem Sprawiedliwa Wśród Narodów Świata.

1977 - Socjaldemokraci wygrali wybory parlamentarne w Danii.

1979 - W wyniku wybuchu gazu w warszawskiej Rotundzie zginęło 49 osób, ponad 100 zostało rannych.

1982 - Agatha Barbara z Partii Pracy została pierwszą kobietą-prezydentem Malty.

1989 - Ostatnie oddziały armii radzieckiej opuściły Afganistan.

1999 - Kurdyjski przywódca Abdullah Öcalan został ujęty przez Turków.

2003 - Przeciwko inwazji na Irak protestowano w 600 miastach na całym świecie. W tym największym w dziejach proteście antywojennym wzięło udział łącznie 8-30 mln ludzi.

2009 - W Wenezueli 54,4% głosujących w referendum opowiedziało się za zniesieniem limitu dwóch kadencji dla prezydenta.

2017 - Zmarła Alicja Jaszczuk, dziennikarka publikująca pod panieńskim nazwiskiem Alicja Stypuła, działaczka organizacji lewicowych i świeckich.

2018 - Khadga Prasad Oli z Komunistycznej Partii Nepalu został po raz drugi premierem.