GUS: Spadek dzietności

[2018-10-05 00:16:46]

Polityka demograficzna rządu nie działa. Wbrew zapowiedziom władzy, świadczenie Rodzina 500+ nie przyczyniło się do istotnego wzrostu dzietności. Okazało się, że selektywne świadczenia pieniężne nie mają znaczącego wpływu na dzietność. Aby poprawić wskaźniki demograficzne, rząd powinien przede wszystkim radykalnie zwiększyć zasięg bezpłatnej opieki żłobkowej, przedszkolnej i senioralnej oraz dbać o dobrze płatne, stabilne miejsca pracy. Dzięki temu opiekunom łatwiej byłoby łączyć obowiązki rodzinne i zawodowe.

Piotr Szumlewicz

Jak podaje Główny Urząd Statystyczny, od stycznia do lipca 2018 r. urodziło się o 5,5 tys. dzieci mniej niż w tym samym okresie 2017 r. Do lipca tego roku urodziło się 229,7 tys. dzieci, podczas gdy rok temu było to 235,2 tys. Luka urodzeń jest największa do półtora roku, gdyż w ciągu ostatniego roku ubyło 13 tys. Polaków.

W swojej analizie GUS przedstawił również prognozy, zgodnie z którymi przez najbliższe 25 lat liczba ludności Polski zmniejszy się o 2,8 mln osób. Największy wpływ na ten stan rzeczy będzie miała umieralność (przewiduje się, że w 2040 r. liczba zgonów sięgnie 440 tys.), zacznie wymierać wyż demograficzny z drugiej połowy lat 50. XX wieku, czyli obecni 60-latkowie.

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wrocławska lewico?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
25 października (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

19 października:

1914 - Urodził się David Korner, fracuski polityk pochodzenia rumuńskiego, założyciel i przywódca trockistowskiej Unii Komunistycznej.

1918 - Urodził się Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1920 - Zmarł John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1937 - Uchwałą Walnego Zjazdu Związku Lekarzy Państwa Polskiego wprowadzono tzw. paragraf aryjski.

1940 - W Częstochowie urodził się Jerzy Kulej, wybitny polski bokser, dwukrotny mistrz olimpijski. Poseł SLD na Sejm RP w latach 2001-2005.

1960 - Rząd USA nałożył embargo na Kubę.

1962 - Urodził się Álvaro García Linera, polityk boliwijski, działacz lewicowej MAS, wiceprezydent Boliwii.

1983 - Obalono i zamordowano Maurice'a Bishopa, radykalnie lewicowego premiera Grenady.

1986 - Prezydent Mozambiku Samora Machel oraz 33 inne osoby zginęły, a 10 zostało rannych w katastrofie samolotu w górach Lebombo w RPA.

1987 - W Warszawie zmarł Igor Newerly, polski pisarz i pedagog.