GUS: Spadek dzietności

[2018-10-05 00:16:46]

Polityka demograficzna rządu nie działa. Wbrew zapowiedziom władzy, świadczenie Rodzina 500+ nie przyczyniło się do istotnego wzrostu dzietności. Okazało się, że selektywne świadczenia pieniężne nie mają znaczącego wpływu na dzietność. Aby poprawić wskaźniki demograficzne, rząd powinien przede wszystkim radykalnie zwiększyć zasięg bezpłatnej opieki żłobkowej, przedszkolnej i senioralnej oraz dbać o dobrze płatne, stabilne miejsca pracy. Dzięki temu opiekunom łatwiej byłoby łączyć obowiązki rodzinne i zawodowe.

Piotr Szumlewicz

Jak podaje Główny Urząd Statystyczny, od stycznia do lipca 2018 r. urodziło się o 5,5 tys. dzieci mniej niż w tym samym okresie 2017 r. Do lipca tego roku urodziło się 229,7 tys. dzieci, podczas gdy rok temu było to 235,2 tys. Luka urodzeń jest największa do półtora roku, gdyż w ciągu ostatniego roku ubyło 13 tys. Polaków.

W swojej analizie GUS przedstawił również prognozy, zgodnie z którymi przez najbliższe 25 lat liczba ludności Polski zmniejszy się o 2,8 mln osób. Największy wpływ na ten stan rzeczy będzie miała umieralność (przewiduje się, że w 2040 r. liczba zgonów sięgnie 440 tys.), zacznie wymierać wyż demograficzny z drugiej połowy lat 50. XX wieku, czyli obecni 60-latkowie.

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

13 grudnia:

1797 - W Düsseldorfie urodził się Heinrich Heine, poeta niemiecki, przyjaciel Karola Marksa.

1914 - Urodził się Alan Bullock, historyk brytyjski, autor znanej książki "Hitler i Stalin - żywoty równoległe". W 1977 r. opracował dla rządu laburzystowskiego raport, w którym postulował obsadzanie kierowniczych stanowisk robotnikami.

1923 - Polska uznała ZSRR.

1936 - W katowickiej kopalni "Eminencja" rozpoczął się strajk okupacyjny w obronie 220 górników zagrożonych zwolnieniem.

1937 - Chiny: Armia japońska zdobyła Nankin i dokonała masakry ludności cywilnej, mordując ok. 150 tys. ludzi.

1973 - 47 osób zginęło, a 17 zostało rannych w wyniku wybuchu gazu w hotelu robotniczym w czeskim Tachovie.

1981 - W Polsce wprowadzono stan wojenny.