Irlandia: Prezydent Higgins wybrany na drugą kadencję

[2018-10-28 10:24:27]

Urzędujący prezydent Irlandii Michael D. Higgins został w piątek wybrany na drugą kadencję. Uzyskał 55,8% głosów.

Rywalami Higginsa do prezydentury byli: europosłanka opozycyjnej partii Sinn Féin Liadh Ní Riada (6,4%), niezależna senator i aktywistka na rzecz zdrowia psychicznego Joan Freeman (6,0%), a także aż trzech biznesmenów: Peter Casey (23,3%), Seán Gallagher (6,4%) oraz Gavin Duffy (2,2%).

Higgins ma 77 lat. Działał m.in. na rzecz praw człowieka i rozwoju w krajach Trzeciego Świata. W 1992 został odznaczony Seán MacBride Peace Prize przez Międzynarodowe Stałe Biuro Pokoju. W latach 1968-2011 był członkiem irlandzkiej Partii Pracy. Od czasu wyboru na stanowisko prezydenta był bezpartyjny.

W trakcie swoje pierwszej kadencji Higgins stał się m.in. pierwszym irlandzkim prezydentem, który złożył wizytę państwową w Wielkiej Brytanii. Na jego kadencję przypadły referenda ws. legalizacji małżeństw homoseksualnych (2015 r.) i zniesienia konstytucyjnego zakazu aborcji (2018 r.).

W wyborach wzięło udział 1 492 338 Irlandczyków. Frekwencja wyniosła 43,87%.

Prezydent Irlandii jest wybierany na siedmioletnią kadencję, którą może sprawować maksymalnie dwa razy. Kandydat musi być obywatelem Irlandii, powinien mieć co najmniej 35 lat i uzyskać nominację co najmniej 20 posłów.

Jednocześnie z wyborami prezydenckimi zorganizowano referendum w sprawie usunięcia z konstytucji zapisu uznającego bluźnierstwo za przestępstwo. Zgodnie z sondażami exit poll 69% głosujących opowiedziała się za usunięciem kontrowersyjnego artykułu.

wch

fot. Wikimedia Commons

W cieniu konferencji klimatycznej COP 24 – lewicowe spojrzenie na wyzwania środowiska
Wrocław, Hotel Tumski
26 listopada (poniedziałek), godz. 17.30.-20.00
PAŹDZIERNIK ’56 (czym był i czym może być dziś dla lewicy w Polsce)
Wrocław, ul. Kołłątaja 31, I piętro, lokal 11
29 listopada (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

21 listopada:

1694 - Urodził się Voltaire (Wolter), właśc. François-Marie Aroue, francuski pisarz epoki oświecenia, filozof, dramaturg i historyk.

1831 - Francja: Krwawe stłumienie powstania tkaczy w Lyonie; armia zabiła ok. 1000 osób.

1892 - Na zjeździe w Paryżu postanowiono utworzyć Polską Partię Socjalistyczną.

1918 - Odwołanie delegatów PPS z warszawskiej Rady Delegatów Robotniczych i utworzenie własnej Rady.

1918 - W czasie demonstracji robotniczej w Czeladzi żołnierze otworzyli ogień do manifestantów - 5 osób zabitych.

1918 - Rząd Jędrzeja Moraczewskiego wydał manifest zapowiadający reformę rolną i nacjonalizację niektórych gałęzi przemysłu.

1927 - Masakra w Columbine w stanie Kolorado - policja ostrzelała strajkujących górników ogniem karabinów maszynowych.

1936 - Polscy górnicy zadeklarowali jeden dzień pracy dla bezrobotnych, wydobywając na ten cel 9500 ton węgla.

1940 - W Krakowie grupa bojowa GL PPS (WRN) pod dowództwem M. Bomby dokonała aktu dywersji na terenie zakładów "Solvay" paląc 500 wagonów prasowanego siana.

2006 - Wybuch metanu w kopalni "KWK" Halemba w Rudzie Śląskiej. Zginęło 23 górników.