Końskie: Samorządowa koalicja SLD i PiS (akt.)

[2018-10-29 08:02:46]

Po latach rządzenia powiatem koneckim w woj. świętokrzyskim PSL traci władzę. W jego miejsce zawiązała się nowa koalicja. Prawo i Sprawiedliwość, Sojusz Lewicy Demokratycznej oraz związana z SLD Kreatywna Jedność Powiatu Koneckiego dogadały się ze sobą już w piątek - poinformował portal echodnia.eu.

Umowę już podpisano. Starostą ma zostać Grzegorz Piec, szef Prawa i Sprawiedliwości w powiecie koneckim. Wicestarostą będzie prawdopodobnie Wiesław Skowron z SLD. Członka zarządu ma wskazać Kreatywna Jedność.

Sytuacja jest mocno zaskakująca. Co prawda Jarosław Kaczyński powiedział, że pod pewnymi warunkami jego partia może współpracować w samorządach z SLD, ale jego przewodniczący Włodzimierz Czarzasty twierdził, że takie koalicje nie będą możliwe.

***

Jednak nie będzie koalicji PiS-SLD-Kreatywna Jedność Powiatu Koneckiego. Współpraca została zerwana, choć wcześniej lokalni działacze obu partii podpisali stosowną umowę.

Od początku było jasne, że to działanie wbrew stanowisku władz centralnych SLD, a doniesienie z Końskich spowodowały falę krytycznych komentarzy.

Sytuacja w Końskich została skrytykowana słusznie - przyznał Włodzimierz Czarzasty.

wch

Herb powiatu koneckiego; fot. Wikimedia Commons

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

18 czerwca:

1929 - Urodził się Jürgen Habermas, niemiecki filozof i socjolog, kontynuator szkoły frankfurckiej, gł. przedstawiciel teorii krytycznej.

1929 - Początek VI plenum KC KPP odbywającego się w Berlinie, na którym działacze "większości" odsunięci zostają od kierowania partią; Julian Leszczyński-Leński sekretarzem generalnym.

1974 - Zachodnioniemiecki Bundestag przyjął legalizację aborcji na żądanie w pierwszych trzech miesiącach ciąży.

1979 - W Wiedniu podpisano układ SALT II pomiędzy ZSRR i Stanami Zjednoczonymi.

2007 - W Hawanie zmarła Vilma Espín, kubańska działaczka państwowa, rewolucjonistka, wieloletnia przewodnicząca Kubańskiej Federacji Kobiet.