Jemen: W czasie wojny zmarło 85 tys. dzieci

[2018-11-22 23:43:20]

Około 85 tys. dzieci poniżej piątego roku zmarło od kwietnia 2015 r. w Jemenie z głodu oraz z powodu ciężkich chorób. 400 tys. dzieci cierpi z powodu ostrego i poważnego niedożywienia. Zagrożonych śmiercią głodową jest obecnie o 15 tys. dzieci więcej niż przed rokiem.

Powyższe dramatyczne dane przekazała międzynarodowa organizacja „Save the Children”, która od 1919 r. walczy o ocalenie życia dzieci i zapewnienie im lepszej przyszłości. Zwraca ona uwagę, że około 14 mln Jemeńczyków zagrożonych jest głodem. Liczba ta wzrosła gwałtownie od kiedy koalicja pod przywództwem Arabii Saudyjskiej rozpoczęła w czerwcu br. ataki na Hudajdę. Od tego czasu import żywności za pośrednictwem portu został drastycznie ograniczony, do 55 tys. ton na miesiąc. Zaspokaja to potrzeby zaledwie 16 proc. ludności kraju, czyli 4,4 mln ludzi, wśród nich 2,2 mln to dzieci. Dalsze zmniejszenie importu mogłoby prowadzić wprost do klęski głodu. Niestety, w ostatnich tygodniach dramatycznie nasiliły się ataki lotnicze na Hudajdę oraz walki w okolicach Sany i Taizz.

Od roku 2011 Jemen pogrążony jest w wojnie, która dawno przestała mieć charakter wyłącznie domowej. Trzy lata temu konflikt przybrał znacznie na sile. Wspierani przez Iran szyici z ruchu Huti walczą z sunnickim rządem, którego wspiera koalicja państw z Arabią Saudyjską na czele. Tę z kolei wspomagają USA i państwa Europy Zachodniej.

wch

PROTESTY ŻÓŁTYCH KAMIZELEK WSTRZĄSAJĄ FRANCJĄ - CO SIĘ DZIEJE?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 107
12 grudnia (środa), godz. 18.30
PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

12 grudnia:

1841 - W Londynie powstała Gromada Praga Ludu Polskiego. Nazwa nawiązywała do rzezi Pragi w powstaniu kościuszkowskim. Organizacja w swym programie głosiła rewolucję agrarną oraz łączyla socjalizm z chrześcijaństwem.

1886 - Urodził się Adam Pragier, ekonomista, działacz socjalistyczny, poseł PPS, za rządów sanacji więzień twierdzy brzeskiej.

1890 - W Berlinie powstało Towarzystwo Socjalistów Polskich.

1916 - Zmarła Helena Patursson, pisarka pochodząca z Wysp Owczych, feministka.

1925 - Położono kamień węgielny pod budowę pierwszej kolonii Warszawskiej Spółdzielni Mieszkaniowej.

1946 - Francja: Na czele mniejszościowego rządu złożonego z samych socjalistów stanął Leon Blum.

1947 - Palestyna: Żydowska organizacja terrorystyczna Irgun przeprowadziła zamachy bombowe na autobusy w Hajfie i Ramli. Zginęło 27 osób, a 30 zostało rannych.

1969 - Włochy: 17 osób zginęło, a 88 zostało rannych w wyniku wybuchu bomby podłożonej przez neofaszystów w Mediolanie.

2015 - Arabia Saudyjska: Po raz pierwszy kobiety wzięły udział w wyborach samorządowych.