Jemen: W czasie wojny zmar這 85 tys. dzieci

[2018-11-22 23:43:20]

Oko這 85 tys. dzieci poni瞠j pi徠ego roku zmar這 od kwietnia 2015 r. w Jemenie z g這du oraz z powodu ci篹kich chor鏏. 400 tys. dzieci cierpi z powodu ostrego i powa積ego niedo篡wienia. Zagro穎nych 鄉ierci g這dow jest obecnie o 15 tys. dzieci wi璚ej ni przed rokiem.

Powy窺ze dramatyczne dane przekaza豉 mi璠zynarodowa organizacja „Save the Children”, kt鏎a od 1919 r. walczy o ocalenie 篡cia dzieci i zapewnienie im lepszej przysz這軼i. Zwraca ona uwag, 瞠 oko這 14 mln Jeme鎍zyk闚 zagro穎nych jest g這dem. Liczba ta wzros豉 gwa速ownie od kiedy koalicja pod przyw鏚ztwem Arabii Saudyjskiej rozpocz窸a w czerwcu br. ataki na Hudajd. Od tego czasu import 篡wno軼i za po鈔ednictwem portu zosta drastycznie ograniczony, do 55 tys. ton na miesi帷. Zaspokaja to potrzeby zaledwie 16 proc. ludno軼i kraju, czyli 4,4 mln ludzi, w鈔鏚 nich 2,2 mln to dzieci. Dalsze zmniejszenie importu mog這by prowadzi wprost do kl瘰ki g這du. Niestety, w ostatnich tygodniach dramatycznie nasili造 si ataki lotnicze na Hudajd oraz walki w okolicach Sany i Taizz.

Od roku 2011 Jemen pogr捫ony jest w wojnie, kt鏎a dawno przesta豉 mie charakter wy陰cznie domowej. Trzy lata temu konflikt przybra znacznie na sile. Wspierani przez Iran szyici z ruchu Huti walcz z sunnickim rz康em, kt鏎ego wspiera koalicja pa雟tw z Arabi Saudyjsk na czele. T z kolei wspomagaj USA i pa雟twa Europy Zachodniej.

wch

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Co dalej z Ukrain ?
Wroc豉w
25.04.2019
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas
Zapraszam

Wi璚ej og這sze...

26 kwietnia:

1871 - W Warszawie urodzi si Feliks Perl, dzia豉cz socjalistyczny, pose PPS, publicysta, 1915-1927 redaktor naczelny "Robotnika".

1920 - W Poznaniu od policyjnych kul zgin窸o 9 strajkuj帷ych kolejarzy, a 30 zosta這 rannych.

1937 - Wojna hiszpa雟ka: zbombardowanie baskijskiego miasta Guernica przez niemiecki Legion Condor.

1942 - W kopalni Benxihu w okupowanej przez Japo鎍zyk闚 Mand簑rii dosz這 do najwi瘯szej w historii katastrofy g鏎niczej, w kt鏎ej zgin窸o 1549 g鏎nik闚, a 246 zosta這 rannych.

1981 - W I turze wybor闚 prezydenckich we Francji socjalista Fran蔞is Mitterrand zdoby 26% g這s闚.

1990 - Kandydat w wyborach przezydenckich w Kolumbii z ramienia lewicowej koalicji M-19 Carlos Pizarro zosta zastrzelony przez prawicowego boj闚karza.

1993 - Na czele rz康u Wysp Owczych (autonomicznego terytorium Danii) po raz pierwszy stan窸a kobieta, socjaldemokratka Marita Petersen.

1994 - Zako鎍zy造 si pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w kt鏎ych zwyci篹y Afryka雟ki Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskuj帷 62,65% g這s闚.

2009 - Lewicowy prezydent Ekwadoru Rafael Correa zosta wybrany na II kadencj.