Warszawska SLD chce odwołania Czarzastego

[2018-11-25 20:05:40]

Rada Warszawskiej SLD chce odwołania Włodzimierza Czarzastego z funkcji przewodniczącego partii.

Stołeczni politycy Sojuszu przyjęli w sumie cztery uchwały. W ich opinii w pełną odpowiedzialność za wynik wyborczy ponosi Czarzasty, dlatego chcieliby, aby wziął za swoje decyzje odpowiedzialność i zrezygnował z funkcji. W uchwale znalazło się też żądanie zwołania konwencji SLD w celu określenia kierunków działań i zarządzeniu wyborów nowego przewodniczącego.

W kolejnych opowiadają uchwałach warszawscy członkowie SLD opowiedzieli się za szerokim porozumieniem wyborczym, w skład którego weszłyby wszystkie proeuropejskie ugrupowania oraz za szeroką koalicją prodemokratyczną w wyborach parlamentarnych.

Ostatnia uchwała dotyczyła samego wyniku wyborów samorządowych w Warszawie. Działacze uważają, że słaby rezultat był spowodowany brakiem zgody Czarzastego na wspólny start w ramach Koalicji Obywatelskiej. Ich zdaniem Decyzja o wspólnym starcie w wyborach nie oznaczałaby utraty naszej tożsamości.

wch

fot. Waldemar Chamala

30 marca:

1689 - Kazimierz Łyszczyński, filozof, polityk i niezależny myśliciel został stracony na warszawskim Rynku Starego Miasta za ateistyczne przekonania zawarte traktacie De non existentia Dei (O nieistnieniu Boga).

1689 - Kazimierz Łyszczyński został publicznie ścięty na Rynku Starego Miasta w Warszawie za ateizm, a jego zwłoki spalono za miastem.

1925 - W Warszawie powstał Związek Robotniczych Stowarzyszeń Sportowych - związana z PPS centrala polskiego sportu robotniczego.

1928 - Urodził się Robet Badinter, francuski prawnik i polityk; wraz François Mitterandem doprowadził do zniesienia kary śmierci we Francji.

1950 - Zmarł Léon Blum, socjalistyczny polityk francuski, trzykrotny premier Francji w latach 1936-1937, 1938 i 1946-1947.

1952 - W Grecji stracono komunistę Nikosa Belojanisa, czołowego działacza zdelegalizowanej KKE.

2006 - Portia Simpson-Miller z centrolewicowej Ludowej Partii Narodowej została pierwszą kobietą-premierem Jamajki.

2010 - Zmarł Krzysztof Teodor Toeplitz, publicysta, filmoznawca, krytyk filmowy i scenarzysta.

2010 - Zmarł Marcel Szary, działacz Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Inicjatywa Pracownicza i przedstawiciel załogi w zarządzie poznańskich zakładów Cegielskiego.