Stopa bezrobocia wynosi 5,7%

[2018-11-28 13:34:54]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego w październiku 2018 r. Wynika z nich, że pod koniec października stopa bezrobocia wyniosła 5,7% i w porównaniu do października 2017 r. spadła o 0,9 pkt. proc., a w porównaniu do września 2018 r. nie zmieniła się.

W urzędach pracy na koniec października zarejestrowanych było 937,3 tys. bezrobotnych, czyli o 132,2 tys. mniej niż rok wcześniej i o 10,1 tys. mniej osób niż miesiąc wcześniej.

W październiku bez prawa do zasiłku było 85,4% bezrobotnych, czyli o 0,5 pkt proc. mniej niż rok wcześniej.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 9,9%, kujawsko-pomorskim – 8,5%, podkarpackim – 8,4%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 3,1%, śląskie – 4,3% i małopolskie – 4,6%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 23,1%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 20,6% i łobeskim (woj. zachodniopomorskie) – 18,7%, a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) – 1,2%, powiecie wolsztyńskim oraz powiecie poznańskim (woj. wielkopolskie) – po 1,4%.

Piotr Szumlewicz

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

23 lutego:

1921 - Powszechny strajk ekonomiczny kolejarzy węzła warszawskiego; w odpowiedzi rząd wprowadził czasową militaryzację kolei.

1943 - Oddział Gwardii Ludowej opanował Głogów Małopolski.

1983 - Socjalistyczny rząd hiszpański znacjonalizował holding prasowy Rumasa.

1992 - W Gruzji powstała Socjalistyczna Partia Pracy.

2003 - Zmarł Christopher Hill, angielski historyk, marksista.

2011 - Strajk generalny w Grecji.