Grecki eurodeputowany o prześladowaniach politycznych w Polsce

[2018-12-07 23:48:31]

6 grudnia w Warszawie odbyła się konferencja prasowa Konstantinosa Papadakisa, eurodeputowanego z Komunistycznej Partii Grecji (KKE). Dotyczyła represji, jakie dotykają komunistów w Polsce oraz obrony dziedzictwa historycznego społeczności greckiej w Polsce.

Papadakis mówił o procesie członków redakcji pisma „Brzask” wydawanego przez Komunistyczną Partię Polski oskarżonych o „promowanie totalitarnego systemu”. Zdaniem eurodeputowanego oskarżenia te są nie do zaakceptowania. To część działań władz zmierzających do delegalizacji działalności komunistycznej w Polsce. K. Papadakis przypomniał też o innych represjach politycznych w Polsce, w tym najściu policji na konferencję naukową w 200. rocznicę urodzin Karola Marksa.

Eurodeputowany opowiedział o akcjach solidarnościowych z prześladowanymi członkami KPP, między innymi pikietach pod polskimi placówkami dyplomatycznymi w Grecji oraz Włoszech, a także transparencie wywieszonym na Cyprze przez kibiców drużyny piłkarskiej Omonia Nikozja.

Grecki eurodeputowany poruszył również sprawę usunięcia w Dziwnowie tablicy upamiętniającej bojowników Demokratycznej Armii Grecji, którzy po wojnie domowej w tym kraju, trafili do Polski. Tablice usunięto na żądanie Instytutu Pamięci Narodowej. Zdaniem Papadakisa polskie władze usiłują ingerować w pamięć historyczną Greków. W samej Grecji weterani komunistycznego ruchu oporu mają pełne uprawnienia kombatanckie. Nie ma wątpliwości, że Demokratyczna Armia Grecji walczyła przeciwko niedemokratycznemu reżimowi. W związku z tym Papadakis spotkał się z przedstawicielami greckiej społeczności w Polsce, którzy złożyli już protest przeciwko dekomunizacji tablicy. W sprawie będą prowadzone dalsze działania. Papadakis nie wierzy aby obecne greckie władze z własnej inicjatywy wystosowały protest, jednak KKE będzie wywierać na nie nacisk.

Michał Warecki

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

27 czerwca:

1869 - W Kownie urodziła się Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet.

1875 - Zjazd zjednoczeniowy niemieckiej socjaldemokracji w Gotha. We wspólną partię łączą się niemieccy zwolennicy Marksa i Lassalle'a.

1893 - USA: Krach na giełdzie nowojorskiej.

1905 - Doszło do buntu załogi na pancerniku rosyjskiej floty czarnomorskiej Potiomkin.

1947 - Urodził się Tron Øgrim, norweski pisarz, dziennikarz i lewicowy działacz polityczny.

1952 - Gwatemala: Postępowy prezydent Jacobo Arbenz ogłosił reformę rolną.

1960 - Zmarł Harry Pollitt, brytyjski działacz komunistyczny. Współzałożyciel KP Wlk. Brytanii w 1920, od 1956 jej przewodniczący.

1969 - USA: Stonewall riots – nowojorskie zamieszki, które wybuchły na tle dyskryminacji mniejszości seksualnych po ataku policji na pub "Stonewall Inn". Zapoczątkowało to amerykański i światowy ruch walki o prawa mniejszości seksualnych.

1973 - Zmarł Earl Browder, przywódca Partii Komunistycznej USA w latach 1932-45.

1978 - Pierwszy Polak w kosmosie - w locie statku kosmicznego Sojuz 30 uczestniczył Mirosław Hermaszewski.

1993 - Irak: USA zbombardowały siedzibę irackiego wywiadu - na Bagdad spadły 23 pociski "Tomahawk".

2010 - Na Islandii zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - Umiarkowani członkowie partii Synaspismós opuścili koalicję SYRIZA i utworzyli partię Demokratyczna Lewica (DIMAR).