Coraz bardziej napięta sytuacja w Państwowych Portach Lotniczych

[2018-12-29 22:41:51]

Sytuacja w Państwowych Portach Lotniczych to bulwersujący przykład, jak prezes państwowego przedsiębiorstwa zastrasza związkowców i lekceważy prawa pracownicze. Oskarżanie lidera związkowego o brak wypłat corocznych premii, masowe zwolnienia dyscyplinarne, groźby sądem za próbę dyskusji o sytuacji w firmie to działania naganne, które nie powinny mieć miejsca. Szef PPL nie umie rozmawiać ze związkowcami i zachowuje się jak dyktator, którego nie obowiązują żadne zasady. Taki człowiek nie powinien zajmować kierowniczego stanowiska w przedsiębiorstwie państwowym. Zamiast narażać na kompromitację państwową firmę rząd powinien odwołać nieudolnego, antypracowniczego prezesa.

Piotr Szumlewicz

Zaostrza się konflikt pomiędzy Państwowymi Portami Lotniczymi, a częścią zakładowych związków zawodowych. Spór trwa od wielu miesięcy. W ciągu blisko trzech lat zarządzania firmą prezes Mariusz Szpikowski zwolnił dyscyplinarnie kilkadziesiąt osób. Zdaniem wielu związkowców zwolnienia dyscyplinarne stanowią jeden ze sposobów kierowaniem firmą. Prezes często dokonuje też zmian organizacyjnych i uważa, że stosunki pracy powinny być bardziej elastyczne. Wielu pracowników twierdzi również, że w przedsiębiorstwie jest stosowany mobbing.

21 listopada bieżącego roku zarząd firmy nie przedłużył umów z kilkudziesięcioma pracownikami, chociaż pod koniec ubiegłego roku, w odpowiedzi na zapytanie jednego z pracowników odnośnie umów terminowych, prezes odpisał, iż nie widzi potrzeby uruchamiania kosztownych i długotrwałych procesów rekrutacyjnych. Gdy jednak Związek Zawodowy Pracowników Lotnictwa Cywilnego ogłosił wejście w spór zbiorowy z firmą, prezes zdecydował się nie przedłużać współpracy z częścią pracowników. Wielu z nich to wykwalifikowani, doświadczeni eksperci, wobec których firma nie zgłaszała żadnych zastrzeżeń.

Spór zbiorowy dotyczył stabilizacji zatrudnienia oraz wypłaty corocznych premii, których zarząd firmy nie wypłacał, pomimo dobrych wyników finansowych. Po wejściu związkowców w spór zbiorowy z zarządem prezes Szpikowski ogłosił, że nie wypłaci premii, dopóki ZZPLC nie zrezygnuje ze sporu zbiorowego. Winą za niewypłacanie premii obarczył lidera tego związku, Marka Żuka.

W listopadzie w imieniu mazowieckich struktur OPZZ złożyłem wniosek o zajęcie się sytuacją w PPL do Wojewódzkiej Rady Dialogu Społecznego. Prezes Szpikowski odmówił jednak przyjścia na spotkanie z partnerami społecznymi. Poinformował przewodniczącego WRDS, Adama Struzika, że WRDS nie jest ciałem, które powinno zajmować się sytuacją w Portach Lotniczych, a mi jako osobie składającej wniosek o dyskusję zagroził sądem. W imieniu OPZZ Mazowsze zwróciłem się też z wnioskiem o interwencję do odpowiedzialnego za Porty Lotnicze ministra infrastruktury, Andrzeja Adamczyka.

Zapraszam

16 lipca:

1896 - Urodził się Trygve Lie, norweski polityk lewicowy, jeden z liderów Partii Pracy. W latach 1946-1952 pełnił funkcję Sekretarza Generalnego ONZ.

1978 - Została założona Partia Socjalistów Katalonii.