Oxfam: 26 miliarderów ma tyle ile uboższa połowa ludzkości

[2019-01-23 01:03:00]

W 10 lat od wybuchu globalnego kryzysu finansowego liczba miliarderów na świecie prawie się podwoiła – wynika z raportu organizacji humanitarnej Oxfam „Dobro publiczne lub majątek prywatny”, przedstawionego w przeddzień Światowego Forum Gospodarczego w szwajcarskim Davos.

Majątek szefa Amazona Jeffa Bezosa, najbogatszego człowieka na świecie, wzrósł w ubiegłym roku do 112 mld dolarów. Dla zobrazowania istniejących na naszym globie nierówności socjalnych Oxfam podaje, że zaledwie 1 procent bogactwa Bezosa równa się rocznym wydatkom Etiopii na ochronę zdrowia.

Majątek miliarderów wzrósł w 2018 r. średnio o 12% lub 2,5 mld dolarów dziennie. W tym samym roku majątek ubogiej połowy ludzkości zmniejszył się o 11% lub 500 mln dolarów dziennie.

Nierówność socjalna dotyka szczególnie kobiety i dziewczynki. W skali globalnej mężczyźni posiadają z reguły 50% majątku więcej niż kobiety. Płace kobiet są przeciętnie 23% niższe niż zarobki mężczyzn. Głównie także kobiety ponoszą ciężar niedoborów w dziedzinie opieki zdrowotnej i oświaty. Ich nieopłaconą pracę w opiece nad potrzebującymi autorzy raportu szacują na 10 bilionów dolarów rocznie.

Publiczne oferty w dziedzinie edukacji, ochrony zdrowia i bezpieczeństwa socjalnego mogłyby znacząco przyczynić się do zmniejszenia ubóstwa i nierówności - pisze w raporcie Oxfam. Oferty te są jednak na całym globie chronicznie niedofinansowane. Dlatego Oxfam domaga się inwestowania w edukację i ochronę zdrowia, a także wyższego i bardziej skutecznego opodatkowania koncernów i zamożnych osób.

W celu osiągnięcia sprawiedliwości społecznej niezależnej od płci, w ramach ofert pomocy dla krajów rozwijających się muszą zostać wzmocnione prawa kobiet i organizacji kobiecych, i to w globalnej skali. Także w Unii Europejskiej muszą zostać zniesione istniejące jeszcze przepisy w prawie podatkowym i prawie pracy dyskryminujące kobiety.

Oxfam domaga się również, aby sprawiedliwy wkład na finansowanie dobra ogółu wnosiły też koncerny i superbogacze. Za pomocą kar i czarnych list państwa mogłyby zwalczać raje podatkowe, a tym samym unikanie płacenia podatków. Ponadto w adekwatny sposób powinny być opodatkowane koncerny, zarówno w skali europejskiej jak i globalnej.

wch

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

25 czerwca:

1678 - Wenecjanka Elena Cornaro Piscopia jako pierwsza kobieta otrzymała stopień naukowy doktora.

1903 - W Motihari w Bengalu urodził się George Orwell (właśc. Eric Arthur Blair), pisarz, socjalista; walczył w czasie wojny domowej w Hiszpanii w szeregach Milicji Robotniczej POUM.

1905 - Rewolucja 1905: Starcia z wojskiem w Częstochowie; 20 zabitych.

1984 - Zmarł na AIDS Michel Foucault, francuski filozof i historyk. Przedstawiciel poststrukturalizmu. W latach 1950-53 członek Francuskiej Partii Komunistycznej.

2003 - Holenderskie feministki z organizacji Kobiety na falach wpłynęły statkiem Langenort do portu we Władysławowie.

2005 - Bułgaria: Opozycyjna koalicja lewicowa wygrała wybory parlamentarne.