Oświadczenie Redakcji lewica.pl w sprawie usunięcia Piotra Szumlewicza z OPZZ

[2019-02-05 22:57:57]

Redakcja portalu lewica.pl z oburzeniem przyjmuje wiadomość o usunięciu Piotra Szumlewicza z funkcji przewodniczącego Rady OPZZ województwa mazowieckiego. Szumlewicz jest dziennikarzem i związkowcem, od wielu lat zaangażowanym w pomoc ludziom pracy. Walce o prawa pracownicze poświecił mnóstwo tekstów, także na łamach naszego portalu. W ostatnich miesiącach aktywnie wspierał strajkujących pracowników PLL LOT i PPL, za co został pozwany przez prezesów tych spółek na łączną kwotę 220 tys. zł. Dziś traci nie tylko funkcję, ale i źródło utrzymania. Apelujemy do OPZZ o wycofanie się z tej decyzji, która jest szkodliwa nie tylko dla Szumlewicza, ale i całego ruchu związkowego w Polsce. Domagamy się poszanowania prawa pracy i etosu związkowego. Walka o prawa pracowników to nasza wspólna sprawa!

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
29 września (sobota), godz. 12.00

23 września:

1900 - Rozpoczął obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego skład jako polscy delegaci weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bułgarii wybuchło powstanie wrześniowe, zainicjowane przez Bułgarską Partię Komunistyczną w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukazał się ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmarł Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotników (KOR) ogłosił swoje powstanie. Za cel postawił sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. Wśród jego założycieli byli m.in. J.Kuroń i J.J.Lipski.

1993 - Górnicy likwidowanej kopalni "Żory" rozpoczęli okupację budynku Państwowej Agencji Węgla Kamiennego w Katowicach.

2004 - Zmarł Winston Cenac, premier Saint Lucii (Karaiby) w latach 1981-82, reprezentujący Partię Pracy.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rząd N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowało ok. 1 mln osób.