Oświadczenie Redakcji lewica.pl w sprawie usunięcia Piotra Szumlewicza z OPZZ

[2019-02-05 22:57:57]

Redakcja portalu lewica.pl z oburzeniem przyjmuje wiadomość o usunięciu Piotra Szumlewicza z funkcji przewodniczącego Rady OPZZ województwa mazowieckiego. Szumlewicz jest dziennikarzem i związkowcem, od wielu lat zaangażowanym w pomoc ludziom pracy. Walce o prawa pracownicze poświecił mnóstwo tekstów, także na łamach naszego portalu. W ostatnich miesiącach aktywnie wspierał strajkujących pracowników PLL LOT i PPL, za co został pozwany przez prezesów tych spółek na łączną kwotę 220 tys. zł. Dziś traci nie tylko funkcję, ale i źródło utrzymania. Apelujemy do OPZZ o wycofanie się z tej decyzji, która jest szkodliwa nie tylko dla Szumlewicza, ale i całego ruchu związkowego w Polsce. Domagamy się poszanowania prawa pracy i etosu związkowego. Walka o prawa pracowników to nasza wspólna sprawa!

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

18 lutego:

1879 - Urodził się Konstanty Krzeczkowski, polski działacz socjalistyczny.

1883 - Urodził się Nikos Kazantzakis, grecki powieściopisarz, poeta, dramaturg, tłumacz i myśliciel o lewicowych poglądach; najczęściej tłumaczony grecki autor.

1931 - Urodziła się Toni Morrison, afroamerykańska powieściopisarka i eseistka, laureatka Nagrody Nobla (1993), feministka.

1932 - Początek strajku górników Zagłębia Dąbrowskiego i Chrzanowskiego, w starciach z policją zginęło 4 robotników.

1946 - W Warszawie rozpoczęła działalność Centralna Szkoła Partyjna PPS.

1993 - Na Górnym Śląsku odbył się 24-godzinny strajk ostrzegawczy przeciwko planowi zlikwidowania możliwości wspólnego opatkowania się małżonków.