Oświadczenie Redakcji lewica.pl w sprawie usunięcia Piotra Szumlewicza z OPZZ

[2019-02-05 22:57:57]

Redakcja portalu lewica.pl z oburzeniem przyjmuje wiadomość o usunięciu Piotra Szumlewicza z funkcji przewodniczącego Rady OPZZ województwa mazowieckiego. Szumlewicz jest dziennikarzem i związkowcem, od wielu lat zaangażowanym w pomoc ludziom pracy. Walce o prawa pracownicze poświecił mnóstwo tekstów, także na łamach naszego portalu. W ostatnich miesiącach aktywnie wspierał strajkujących pracowników PLL LOT i PPL, za co został pozwany przez prezesów tych spółek na łączną kwotę 220 tys. zł. Dziś traci nie tylko funkcję, ale i źródło utrzymania. Apelujemy do OPZZ o wycofanie się z tej decyzji, która jest szkodliwa nie tylko dla Szumlewicza, ale i całego ruchu związkowego w Polsce. Domagamy się poszanowania prawa pracy i etosu związkowego. Walka o prawa pracowników to nasza wspólna sprawa!

Walka z dekomunizacją oraz obrona historii ruchu robotniczego
Warszawa, ul. Kopernika 36/40
30 listopada (sobota), godz. 12.00-16.30

21 listopada:

1694 - Urodził się Voltaire (Wolter), właśc. François-Marie Arouet, francuski pisarz epoki oświecenia, filozof, dramaturg i historyk.

1831 - Francja: Krwawe stłumienie powstania tkaczy w Lyonie; armia zabiła ok. 1000 osób.

1892 - Na zjeździe w Paryżu postanowiono utworzyć Polską Partię Socjalistyczną.

1918 - Odwołanie delegatów PPS z warszawskiej Rady Delegatów Robotniczych i utworzenie własnej Rady.

1918 - W czasie demonstracji robotniczej w Czeladzi żołnierze otworzyli ogień do manifestantów - 5 osób zabitych.

1918 - Rząd Jędrzeja Moraczewskiego wydał manifest zapowiadający reformę rolną i nacjonalizację niektórych gałęzi przemysłu.

1927 - USA: masakra w Columbine w stanie Kolorado - policja ostrzelała strajkujących górników ogniem karabinów maszynowych.

1936 - Polscy górnicy zadeklarowali jeden dzień pracy dla bezrobotnych, wydobywając na ten cel 9500 ton węgla.

1940 - W Krakowie grupa bojowa GL PPS (WRN) pod dowództwem M. Bomby dokonała aktu dywersji na terenie zakładów "Solvay" paląc 500 wagonów prasowanego siana.

2006 - Wybuch metanu w kopalni "KWK" Halemba w Rudzie Śląskiej. Zginęło 23 górników.