Wenezuela: Guaido nie wyklucza zgody na interwencję USA

[2019-02-09 09:25:49]

Juan Guaidó powiedział w piątek, że nie wyklucza zbrojnej interwencji USA w jego kraju w celu "zmuszenia Nicolása Maduro do oddania władzy i zakończenia kryzysu politycznego oraz humanitarnego" - poinformowała AFP.

Zrobimy wszystko, co konieczne, wszystko, co musimy zrobić (...) To oczywiście bardzo kontrowersyjna kwestia, ale nasza suwerenność daje nam prerogatywy do tego, aby zrobić to, co jest konieczne - oświadczył Guaidó.

Prezydent USA Donald Trump, który jako pierwszy ze światowych przywódców uznał Guaidó jako tymczasowego prezydenta Wenezueli, kilka dni temu powiedział, że rozważał już wcześniej użycie amerykańskiego wojska w Wenezueli w celu rozwiązania kryzysu politycznego.

23 stycznia br. Guaidó na fali masowych antyrządowych protestów obwołał się tymczasowym prezydentem Wenezueli, uznając, że wybory prezydenckie z maja 2018 r., które wygrał Maduro, zostały przeprowadzone z pogwałceniem demokratycznych procedur.

Przejęcie władzy przez Guaidó uznało dotąd 40 krajów na świecie, w tym większość państw Ameryki Łacińskiej (z wyjątkiem Meksyku, Urugwaju, Salwadoru i członków ALBA), Kanada, Australia, Izrael, Maroko, Albania, Kosowo i Gruzja. 4 lutego postąpiły tak: Hiszpania, Francja, Wielka Brytania, Niemcy, Holandia, Szwecja, Portugalia, Austria, Dania, Litwa, Łotwa, Polska i Czechy. Wkrótce potem w ich ślady poszły Bułgaria, Estonia, Chorwacja Macedonia. W zeszłym tygodniu Guaido uznał Parlament Europejski.

Do grupy państw, które nie uznały prezydentury Guaidó i cały czas wyrażają poparcie dla Maduro należą przede wszystkim: Rosja, Chiny i Turcja.

Neutralność w tym sporze zadeklarowały: ONZ, Indie, Indonezja, Arabia Saudyjska, Armenia, Kuwejt,, Nepal, Wietnam, Watykan i Namibia i Wybrzeże Kości Słoniowej.

wch

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

19 kwietnia:

1539 - Na Małym Rynku w Krakowie została spalona na stosie pod zarzutem apostazji 79-letnia Katarzyna Weiglowa.

1882 - W Downe zmarł Karol Darwin, angielski biolog, twórca teorii ewolucji.

1937 - W Meksyku katoliccy powstańcy Cristero napadli, a następnie oblali benzyną i podpalili pociąg mający przewozić pieniądze, w wyniku czego zginęło 51 osób.

1943 - Wybuchło powstanie w getcie warszawskim.

1960 - Powstała najważniejsza namibijska organizacja narodowowyzwoleńcza, lewicowa SWAPO.

1961 - Klęską zakończyła się inwazja uzbrojonych i wspieranych przez CIA sił emigrantów kubańskich w Zatoce Świń.

1993 - W Soweto odbył się pogrzeb zamordowanego lidera Komunistycznej Partii RPA Chrisa Haniego.

1995 - W Oklahoma City w USA miał miejsce zamach bombowy zorganizowany przez prawicowych ekstremistów. Zginęło 168 osób, ponad 680 zostało rannych.

2011 - Fidel Castro zrezygnował z funkcji pierwszego sekretarza Komunistycznej Partii Kuby na rzecz swego brata prezydenta Raúla Castro.

2013 - Nicolás Maduro został zaprzysiężony na urząd prezydenta Wenezueli.