Zieloni przyłączają się do Koalicji Europejskiej

[2019-02-17 19:00:46]

Tuż po tym, jak do Koalicji Europejskiej zdecydował się przyłączyć Sojusz Lewicy Demokratycznej, swoją decyzję w tej sprawie podjęli Zieloni.

Współprzewodniczący Zielonych Marek Kossakowski, poinformował, że Rada Krajowa partii zdecydowała, że w najbliższych wyborach wystartuje w szerokiej koalicji proeuropejskiej wspólnie z Platformą Obywatelską, Polskim Stronnictwem Ludowym, Sojuszem Lewicy Demokratycznej i Nowoczesną.

W wyborach do Parlamentu Europejskiego w 2014 r. Zieloni utworzyli w pięciu okręgach wyborczych własny komitet, z którego startowali m.in. kandydaci Partii Kobiet, PPS i Młodych Socjalistów.

W wyborach do Sejmu w 2015 r. weszli w skład Zjednoczonej Lewicy, razem z SLD, Twoim Ruchem, Unią Pracy i PPS.

Z kolei w ostatnich wyborach samorządowych, jesienią 2018 r., Zieloni wystawili listy wyborcze do sejmików w całym kraju. Wchodzili też w lokalne koalicje, m.in. w Warszawie, gdzie wspólnie z partią Razem, Inicjatywą Polską i Wolnym Miastem Warszawa popierali kandydaturę Jana Śpiewaka na prezydenta stolicy.

Na początku lutego br. siedmioro byłych premierów, były szef MSZ, były marszałek Sejmu oraz szef PO Grzegorz Schetyna podpisali deklarację dotyczącą powołania Koalicji Europejskiej. Politycy wzywają do utworzenia szerokiego porozumienia i wystawienia wspólnej opozycyjnej listy w majowych wyborach do Parlamentu Europejskiego.

wch

30 marca:

1689 - Kazimierz Łyszczyński, filozof, polityk i niezależny myśliciel został stracony na warszawskim Rynku Starego Miasta za ateistyczne przekonania zawarte traktacie De non existentia Dei (O nieistnieniu Boga).

1925 - W Warszawie powstał Związek Robotniczych Stowarzyszeń Sportowych - związana z PPS centrala polskiego sportu robotniczego.

1928 - Urodził się Robet Badinter, francuski prawnik i polityk; wraz François Mitterandem doprowadził do zniesienia kary śmierci we Francji.

1950 - Zmarł Léon Blum, socjalistyczny polityk francuski, trzykrotny premier Francji w latach 1936-1937, 1938 i 1946-1947.

2006 - Portia Simpson-Miller z centrolewicowej Ludowej Partii Narodowej została pierwszą kobietą-premierem Jamajki.

2010 - Zmarł Krzysztof Teodor Toeplitz, publicysta, filmoznawca, krytyk filmowy i scenarzysta.

2010 - Zmarł Marcel Szary, działacz Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Inicjatywa Pracownicza i przedstawiciel załogi w zarządzie poznańskich zakładów Cegielskiego.

2020 - Zmarł Manolis Glezos, grecki polityk, działacz społeczny, uczestnik antyhitlerowskiego ruchu oporu, pisarz i historyk ruchu oporu, parlamentarzysta krajowy i europejski Syrizy.