Nowe władze PPS

[2019-03-27 17:57:30]

Rada Naczelna Polskiej Partii Socjalistyczna, wybrana na XLIII Kongresie PPS zebrała się 16 marca na pierwszym posiedzeniu. Wybrano przewodniczącego RN tow. Wojciecha Koniecznego, delegata z wojewódzkiej Rady PPS Śląsk. Przewodniczącym CKW wybrano tow. Marcina Klosa także ze Śląska. Przewodniczącą CKR została tow. Sabina Bakus z wojewódzkiej Rady PPS Mazowsze. Wybrano także członków Prezydium RN, CKW i Sądu Partyjnego.

Nowy przewodniczący w swoim wystąpieniu nakreślił swoją wizję rozwoju Partii: Kongres okazał się przełomowy. Nowa Rada Naczelna odmieniła Partię. Dokonała się zmiana pokoleniowa i mentalna. Nowe kierownictwo jest skierowane na przyszłość, na rozwój i rozbudowę struktur. Partia pozostaje ideową, będzie kontynuatorką najlepszych tradycji polskiej lewicy. Nowa PPS ma otwartą kartę, jest gotowa do współpracy z całą lewą stroną świata polityki. Nastawiamy się na aktywną działalność, chcemy przyciągać ludzi młodych, być nową jakością scalającą rozdrobnioną polską lewicę. To nasze zadanie, wynikające z odpowiedzialności i tradycji. Chodźcie z nami, zapraszamy do współpracy!

pp

Na zdjęciu Wojciech Konieczny, fot. Facebook.

6 czerwca:

1880 - W Sieciechowie koło Radomia urodził się Norbert Barlicki, czołowy działacz PPS, poseł, wielotni przewodniczący CKW; zmarł w obozie KL Auschwitz.

1920 - Zjazd chłopski w Warszawie zorganizowany przez PSL "Wyzwolenie" wysunął postulaty reformy rolnej, nowych wyborów do sejmu i pokoju z bolszewicką Rosją.

1945 - 196 ukraińskich mieszkańców wsi Wierzchowiny na Lubelszczyźnie zostało zamordowanych przez zgrupowanie PAS NSZ pod dowództwem Mieczysława Pazderskiego ps. "Szary".

1982 - Liban: Do kraju wkroczyło 11 pancernych dywizji i 11 brygad piechoty izraelskiej, wspieranych przez 600 bojowych samolotów. Pierwszym celem były obozy uchodźców palestyńskich w strefie przygranicznej.

1993 - Hiszpania: w wyborach parlamentarnych ponownie zwyciężyła rządząca partia socjalistyczna (PSOE).

1994 - RPA przyjęto do Organizacji Jedności Afrykańskiej (OJA).