Nowe władze PPS

[2019-03-27 17:57:30]

Rada Naczelna Polskiej Partii Socjalistyczna, wybrana na XLIII Kongresie PPS zebrała się 16 marca na pierwszym posiedzeniu. Wybrano przewodniczącego RN tow. Wojciecha Koniecznego, delegata z wojewódzkiej Rady PPS Śląsk. Przewodniczącym CKW wybrano tow. Marcina Klosa także ze Śląska. Przewodniczącą CKR została tow. Sabina Bakus z wojewódzkiej Rady PPS Mazowsze. Wybrano także członków Prezydium RN, CKW i Sądu Partyjnego.

Nowy przewodniczący w swoim wystąpieniu nakreślił swoją wizję rozwoju Partii: Kongres okazał się przełomowy. Nowa Rada Naczelna odmieniła Partię. Dokonała się zmiana pokoleniowa i mentalna. Nowe kierownictwo jest skierowane na przyszłość, na rozwój i rozbudowę struktur. Partia pozostaje ideową, będzie kontynuatorką najlepszych tradycji polskiej lewicy. Nowa PPS ma otwartą kartę, jest gotowa do współpracy z całą lewą stroną świata polityki. Nastawiamy się na aktywną działalność, chcemy przyciągać ludzi młodych, być nową jakością scalającą rozdrobnioną polską lewicę. To nasze zadanie, wynikające z odpowiedzialności i tradycji. Chodźcie z nami, zapraszamy do współpracy!

pp

Na zdjęciu Wojciech Konieczny, fot. Facebook.

Debata o biedzie
Wrocław, Przejście Garncarskei 2
27 lutego (czwartek), godz. 17.30

25 lutego:

1950 - Urodził się Néstor Kirchner, polityk argentyński, peronista o odchyleniu lewicowym, gubernator prowincji Santa Cruz; 2003-2007 prezydent Argentyny.

1968 - Żołnierze południowokoreańscy dokonali masakry 135 osób w wietnamskiej wiosce Ha My, po czym pochowali ofiary w masowym grobie.

1993 - Pod zarzutem przyjęcia łapówki aresztowano Wojciecha Dobrzyńskiego, dyrektora biura Klubu Parlamentarnego Porozumienia Centrum.

1993 - Początek 48-godzinnego strajku generalnego w regionie łódzkim.

1994 - Żydowski osadnik Baruch Goldstein otworzył ogień do modlących się w Grocie Praojców w Hebronie Palestyńczyków, zabijając 29 osób.

1994 - Odbył się Kongres Jedności PPS, w wyniku którego scalono cztery odłamy partii (bez PPS Ikonowicza).

1996 - Kolejny Kongres Jedności PPS - ostateczne scalenie wszystkich partii używających nazwy PPS.

2013 - We Włoszech centrolewicowa koalicja wygrała przedterminowe wybory parlamentarne.