Prima aprilis na lewica.pl

[2019-04-02 07:49:34]

Podana przez nas wczoraj informacja, że IPN szykuje akcję włączenia do grona "wyklętych" ukraińskich i niemieckich partyzantów walczących po 1944 roku z polskimi władzami, była żartem pimaaprilisowym.

Niestety obserwując ostatnie działania IPN takie jak doprowadzenie do zniszczenia pomnika poległych w walce z nazistami w Baranowskiej Górze, czy próby rozbiórki pomników upamiętniających walki z ukraińskimi faszystami, pokazują, że żart niedługo może okazać się rzeczywistością.

Włączenie Werwolfu i UPA do grona "wyklętych" nie wymagałoby też wielkich wysiłków. Obie formacje popełniały zbrodnie, podobnie jak wiele oddziałów tzw. "wyklętych". Skala, w przypadku UPA była wprawdzie o wiele większa, ale i ukraińscy faszyści dysponowali większymi środkami i zapleczem niż "bohaterowie" polskiej "polityki historycznej" tacy jak "Bury", "Łupaszka", czy "Ogień".

Michał Warecki

30 marca:

1689 - Kazimierz Łyszczyński, filozof, polityk i niezależny myśliciel został stracony na warszawskim Rynku Starego Miasta za ateistyczne przekonania zawarte traktacie De non existentia Dei (O nieistnieniu Boga).

1925 - W Warszawie powstał Związek Robotniczych Stowarzyszeń Sportowych - związana z PPS centrala polskiego sportu robotniczego.

1928 - Urodził się Robet Badinter, francuski prawnik i polityk; wraz François Mitterandem doprowadził do zniesienia kary śmierci we Francji.

1950 - Zmarł Léon Blum, socjalistyczny polityk francuski, trzykrotny premier Francji w latach 1936-1937, 1938 i 1946-1947.

2006 - Portia Simpson-Miller z centrolewicowej Ludowej Partii Narodowej została pierwszą kobietą-premierem Jamajki.

2010 - Zmarł Krzysztof Teodor Toeplitz, publicysta, filmoznawca, krytyk filmowy i scenarzysta.

2010 - Zmarł Marcel Szary, działacz Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Inicjatywa Pracownicza i przedstawiciel załogi w zarządzie poznańskich zakładów Cegielskiego.

2020 - Zmarł Manolis Glezos, grecki polityk, działacz społeczny, uczestnik antyhitlerowskiego ruchu oporu, pisarz i historyk ruchu oporu, parlamentarzysta krajowy i europejski Syrizy.