Algieria: Buteflika zrezygnował (akt.)

[2019-04-02 22:48:35]

Prezydent Algierii Abdelaziz Buteflika złożył rezygnację z urzędu - podała 2 kwietnia agencja prasowa APS. Pełniącym obowiązki prezydenta został tymczasowo przewodniczący Rady Narodów (wyższej izby parlamentu) Abdelkader Bensalah, który ma 90 dni na przeprowadzenie wyborów prezydenckich.

Wcześniej szef sztabu algierskiej armii Ahmed Gaed Salah zażądał od lokalnego odpowiednika Trybunału Konstytucyjnego uznania chorego, 82-letniego Butefliki za niezdolnego do pełnienia swojej funkcji. Przewiduje to Konstytucja Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej.

Buteflika rządził krajem od 1999 r. W 2013 doznał udaru i od tamtej pory rzadko pokazywał się publicznie. Gdy w lutym zapowiedział, że zamierza ubiegać się o piątą kadencję w planowanych pierwotnie na kwiecień wyborach prezydenckich, w kraju wybuchły trwające aż do dziś masowe protesty.

Dużą zasługą Butefliki było bez wątpienia przywrócenie pokoju po krwawej wojnie domowej w latach 1991-2002 pomiędzy islamskimi fundamentalistami a algierskim rządem, w której mogło zginąć nawet 200 tys. ludzi. Jednak protestujący - oprócz tego, że domagali się jego odejścia ze względu na stan zdrowia - zarzucali mu także korupcję, nepotyzm i fatalne zarządzanie gospodarką

wch

Na zdjęciu flaga Algierii, fot. embassyofalgeria-rsa.org

Media i manipulacja
Wrocław, Przejście Garncarskie 2
29.01.2020
Praca: przekleństwo, przywilej, konieczność czy koniec pracy?
Warszawa, Centrum Konferencyjne Kopernika, ul. Kopernika 30
25 stycznia (sobota), godz. 10.00-16.30
Warszawa Róży Luksemburg. Spacer w 101. rocznicę śmierci Róży
Warszawa, pl. Konstytucji
19 stycznia (niedziela), godz. 11.00

24 stycznia:

1977 - W Madrycie faszystowscy bojówkarze zastrzelili 5 prawników lewicowego związku zawodowego CCOO, a 4 ciężko zranili.

1993 - W Wiedniu ponad 200 tys. osób demonstrowało przeciwko fali agresji wobec obcokrajowców. Był to największy wiec w Austrii od 1938 r.

2006 - W San Salvador zmarł Schafik Handal, lewicowy polityk salwadorski. Nieznacznie przegrał w wyborach prezydenckich w 2004 r.

2011 - Lara Giddings (ALP) została pierwszą kobietą-premierem australijskiego stanu Tasmania.