Hiszpania: Socjaliści wygrali wybory, ale nie mają większości (akt.)

[2019-04-28 20:02:47]

Hiszpańska Socjalistyczna Partia Robotnicza (PSOE) zwyciężyła w niedzielnych, przedterminowych wyborach parlamentarnych.

Socjaliści uzyskali 26,7 proc. poparcia i 123 mandaty, podczas gdy konserwatyści z Partii Ludowej (PP) 16,7 proc. i 66 mandatów w 350-osobowych Kortezach.

Kolejne miejsca zajęli liberałowie z partii Ciudadanos - 15,9 proc. i 57 mandatów, lewicowcy z Unidos Podemos - 14,3 proc. i 42 mandaty, skrajnie prawicowa, antyimigrancka partia Vox - 10,3 proc. i 24 mandaty, Republikańska Lewica Katalonii (ERC) - 3,9 proc. i 15 mandatów, katalońska lewica En Comú Podem (ECP) - 2,36 proc. i 7 mandatów, liberalne, proniepodległościowe Razem dla Katalonii (JxCat) 1,9 proc. i 7 mandatów, Nacjonalistyczna Partia Basków (EAJ-PNV) - 1,5 proc. i 6 mandatów, baskijska lewica Euskal Herria Bildu (EH Bildu) - 1 proc. i 4 mandaty). Pozostałe 10 mandatów zdobyły mniejsze partie regionalne.

Frekwencja była najlepsza od lat i wyniosła 75,75 proc.

wch

Na zdjęciu tablica wyborcza w Caleta del Sebo, fot. Waldemar Chamala

USA – REWOLTA PRZECIW RASIZMOWI I POLICYJNEJ PRZEMOCY
3 czerwca (środa), godz. 18.30

4 czerwca:

1844 - Bunt tkaczy śląskich.

1855 - W Paryżu zmarł Jan Alcyato, polski publicysta, uczestnik powstania listopadowego, członek Towarzystwa Demokratycznego Polskiego, jeden z organizatorów rewolucji krakowskiej.

1912 - Massachusetts jako pierwszy amerykański stan wprowadziło płacę minimalną.

1913 - Brytyjska sufrażystka Emily Davison wpadła pod konia prowadzonego przez króla Jerzego V w trakcie gonitwy Derby. W wyniku odniesionych obrażeń zmarła 4 dni później.

1968 - Zmarł Alexandre Kojève, właśc. Aleksandr Kożewnikow, francuski filozof i polityk, którego seminarium o Heglu ukształtowało wiele wybitnych postaci, m.in.: Bataille, Breton, Lacan i Merleau-Ponty.

1971 - W Budapeszcie zmarł György Lukács, filozof marksistowski i historyk literatury, estetyki, działacz ruchu robotniczego.

2008 - Z powodu awarii systemu chłodzenia w elektrowni jądrowej Krško (Słowenia) Komisja Europejska ogłosiła alarm atomowy.