Spadek emisji dwutlenku węgla w UE, wzrost w Polsce

[2019-05-08 21:03:31]

Eurostat szacuje, że w 2018 roku emisja dwutlenku węgla (CO2) w Unii Europejskiej spadła o 2,5%, w porównaniu z rokiem poprzednim.

Według szacunków Eurostatu emisja CO2 spadła w 2018 w 20 państwach członkowskich UE, przy czym najwyższy spadek odnotowano w Portugalii (-9,0%), w Bułgarii (-8,1%), Irlandii (-6,8%), Niemczech (-5,4%), Holandii (-4,6%) i Chorwacji (-4,3%). Wzrost odnotowano w ośmiu państwach członkowskich: na Łotwie (+8,5%), przed Maltą (+6,7%), w Estonii (+4,5%), w Luksemburgu (+3,7%), w Polsce (+3,5%), na Słowacji (+2,4%), w Finlandii (+1,9%) i Litwy (+0,6%).

Emisja CO2 jest ważnym czynnikiem przyczyniającym się do globalnego ocieplenia i stanowi około 80% wszystkich emisji gazów cieplarnianych w UE. Są one uzależnione od takich czynników, jak warunki klimatyczne, wzrost gospodarczy, wielkość populacji, transport i działalność przemysłowa.

Piotr Szumlewicz

USA – REWOLTA PRZECIW RASIZMOWI I POLICYJNEJ PRZEMOCY
3 czerwca (środa), godz. 18.30

3 czerwca:

1837 - W Berdyczowie powstał Związek Ludu Polskiego; dążył do radykalnej reformy stosunków społecznych.

1916 - Sukcesem zakończył się strajk górników Zagłębia Dąbrowskiego przeciwko pracy w niedzielę i święta.

1992 - W Rio de Janeiro rozpoczęła się konferencja "Środowisko i rozwój", znana również jako "Szczyt Ziemi".

1997 - Lionel Jospin z Partii Socjalistycznej został premierem Francji.

2008 - Strajk pracowników Poczty Polskiej.

2015 - Raimonds Vējonis ze Związku Zielonych i Rolników został wybrany przez Sejm na urząd prezydenta Łotwy.