Spadek emisji dwutlenku węgla w UE, wzrost w Polsce

[2019-05-08 21:03:31]

Eurostat szacuje, że w 2018 roku emisja dwutlenku węgla (CO2) w Unii Europejskiej spadła o 2,5%, w porównaniu z rokiem poprzednim.

Według szacunków Eurostatu emisja CO2 spadła w 2018 w 20 państwach członkowskich UE, przy czym najwyższy spadek odnotowano w Portugalii (-9,0%), w Bułgarii (-8,1%), Irlandii (-6,8%), Niemczech (-5,4%), Holandii (-4,6%) i Chorwacji (-4,3%). Wzrost odnotowano w ośmiu państwach członkowskich: na Łotwie (+8,5%), przed Maltą (+6,7%), w Estonii (+4,5%), w Luksemburgu (+3,7%), w Polsce (+3,5%), na Słowacji (+2,4%), w Finlandii (+1,9%) i Litwy (+0,6%).

Emisja CO2 jest ważnym czynnikiem przyczyniającym się do globalnego ocieplenia i stanowi około 80% wszystkich emisji gazów cieplarnianych w UE. Są one uzależnione od takich czynników, jak warunki klimatyczne, wzrost gospodarczy, wielkość populacji, transport i działalność przemysłowa.

Piotr Szumlewicz

Zapraszam

25 maja:

1892 - Urodził się Josip Broz, ps. Tito, podczas II wojny światowej organizator antyfaszystowskiego ruchu oporu, następnie do śmierci przywódca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii.

1921 - Zmarł Émile Combes, polityk francuski, przewodniczący radykalnej lewicy republikańskiej, antyklerykał; doprowadził do zerwania konkordatu i usunięcia religii ze szkół.

1922 - Urodził się Enrico Berlinguer, sekretarz generalny Włoskiej Partii Komunistycznej, ideolog eurokomunizmu.

1926 - Urodził się Jan Józef Lipski; działacz KOR, w 1987 reaktywował PPS, senator OKP; wolnomularz, wybitny krytyk literacki.

1963 - W stolicy Etiopii Addis Abebie powołano Organizację Jedności Afrykańskiej (OJA).

1993 - Zmarł Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

2003 - Prezydentem Argentyny został peronista o odchyleniu lewicowym - Néstor Kirchner.