Spadek emisji dwutlenku węgla w UE, wzrost w Polsce

[2019-05-08 21:03:31]

Eurostat szacuje, że w 2018 roku emisja dwutlenku węgla (CO2) w Unii Europejskiej spadła o 2,5%, w porównaniu z rokiem poprzednim.

Według szacunków Eurostatu emisja CO2 spadła w 2018 w 20 państwach członkowskich UE, przy czym najwyższy spadek odnotowano w Portugalii (-9,0%), w Bułgarii (-8,1%), Irlandii (-6,8%), Niemczech (-5,4%), Holandii (-4,6%) i Chorwacji (-4,3%). Wzrost odnotowano w ośmiu państwach członkowskich: na Łotwie (+8,5%), przed Maltą (+6,7%), w Estonii (+4,5%), w Luksemburgu (+3,7%), w Polsce (+3,5%), na Słowacji (+2,4%), w Finlandii (+1,9%) i Litwy (+0,6%).

Emisja CO2 jest ważnym czynnikiem przyczyniającym się do globalnego ocieplenia i stanowi około 80% wszystkich emisji gazów cieplarnianych w UE. Są one uzależnione od takich czynników, jak warunki klimatyczne, wzrost gospodarczy, wielkość populacji, transport i działalność przemysłowa.

Piotr Szumlewicz

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
29 września (sobota), godz. 12.00

23 września:

1900 - Rozpoczął obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego skład jako polscy delegaci weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bułgarii wybuchło powstanie wrześniowe, zainicjowane przez Bułgarską Partię Komunistyczną w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukazał się ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmarł Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotników (KOR) ogłosił swoje powstanie. Za cel postawił sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. Wśród jego założycieli byli m.in. J.Kuroń i J.J.Lipski.

1993 - Górnicy likwidowanej kopalni "Żory" rozpoczęli okupację budynku Państwowej Agencji Węgla Kamiennego w Katowicach.

2004 - Zmarł Winston Cenac, premier Saint Lucii (Karaiby) w latach 1981-82, reprezentujący Partię Pracy.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rząd N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowało ok. 1 mln osób.