Eurostat: Duże zróżnicowanie terytorialne w poziomie bezrobocia

[2019-05-29 00:37:17]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił raport na temat bezrobocia w różnych regionach Unii Europejskiej. Dane dotyczą zeszłego roku. Wynika z nich, że w porównaniu z 2017 r. ponad 60% regionów odnotowało spadek bezrobocia o przynajmniej 0,5 pkt proc. Jednak regionalne stopy bezrobocia nadal znacznie się różnią w poszczególnych regionach UE, przy czym najniższe stawki odnotowano w dwóch czeskich regionach: Pradze (1,3%) i regionie południowo-zachodnim (1,5%) oraz w niemieckim Mittelfranken (1,8%). Kolejne miejsca zajęły niemieckie Tübingen i Oberpfalz oraz Cumbria w Wielkiej Brytanii (wszystkie 1,9%). Na przeciwległym końcu skali najwyższe stopy bezrobocia zarejestrowano w regionie zamorskim Francji Mayotte (35,1%), hiszpańskim autonomicznym mieście Ceuta (29,0%), greckiej Macedonii Zachodniej (27,0%), hiszpańskim autonomicznym mieście Melilla (25,8%), francuskim Réunion (24,3%) oraz w Grecji zachodniej (24,1%).

Średnie bezrobocie w UE w zeszłym roku wynosiło 8,6%. Tymczasem w 60 regionach bezrobocie wynosiło połowę (4,3%) lub mniej. Dotyczyło to 24 regionów niemieckich, 18 brytyjskich, 6 czeskich, po 3 austriackich i węgierskich, po 2 z Belgii i Rumunii i po jednym z Włoch i Holandii.

Z drugiej strony 32 regionów w zeszłym roku miało bezrobocie wynoszące co najmniej dwukrotność (17,2%) średniej unijnej. Tak wysokie wskaźniki dotyczyły 12 regionów w Grecji, 10 hiszpańskich, po 5 francuskich i włoskich.

Eurostat przedstawił też dane dotyczące bezrobocia wśród osób młodych (15-24 lata). Średnia unijna wyniosła w zeszłym roku 18,7%. Tutaj najlepiej wypadły regiony niemieckie Schwaben – 4,3%, Oberbayern i Tübingen – po 4,6% i Weser-Ems – 5,6%. Najwyższy poziom bezrobocia u młodych w zeszłym roku był w hiszpańskich regionach Ciudad Autónoma de Melilla – 69,1% i Ciudad Autónoma de Ceuta – 63,3%, we włoskiej Calabrii – 58,7% i hiszpańskiej Andaluzji – 57,9%.

Wreszcie Eurostat przedstawił dane dotyczące odsetka osób długotrwale bezrobotnych wśród osób nie posiadających pracy. Średnia dla całej Unii Europejskiej w ubiegłym roku wynosiła 46,6%. Tutaj najlepiej wypadły szwedzkie regiony Småland med öaerna – 14,1%, Mellersta Norrland – 14,7% i Övre Norrland – 15,4% oraz brytyjski Leicestershire, Rutland & Northamptonshire – 15,7%. Najwyższy odsetek długotrwale bezrobotnych był we francuskim Mayotte – 80,9%, greckich Sterea Ellada – 77,6% i Ipeiros – 77,3% oraz bułgarskim Severozapaden – 76,5%.

Piotr Szumlewicz

Ekologiczna katastrofa: Wrocław - Polska - Europa - świat
Wrocław, "Tajne Komplety", Przejście Garncarskie 2
24.10.2019 godz. 17.30.
Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

22 października:

1887 - W Portland urodził się John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1923 - Początek kilkunastudniowego strajku kolejarzy krakowskich.

1923 - W Hamburgu wybuchło powstanie robotnicze pod przywództwem KPD.

1929 - James Scullin został premierem laburzystowskiego rządu Australii.

1936 - W Hiszpanii utworzono Brygady Międzynarodowe.

1964 - Jean-Paul Sartre uhonorowany literacką Nagrodę Nobla.

1971 - W Holandii powstała Partia Socjalistyczna (SP).

1983 - W RFN ponad milion osób wzięło udział w protestach przeciwko zbrojeniom atomowym.

1990 - W Paryżu zmarł Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1993 - Powstała Partia Komunistów Republiki Mołdawii.

2000 - Tunezja zerwała stosunki dyplomatyczne z Izraelem w proteście przeciw stosowaniu przemocy wobec Palestyńczyków.

2011 - Założono centrolewicową partię polityczną Pozytywna Słowenia.

2017 - Słowenia: I tura wyborów prezydenckich. Do II tury przeszli: ubiegający się o reelekcję Borut Pahor i Marjan Šarec.