Hiszpania: Mieszkańcy Madrytu w obronie czystości powietrza (akt.)

[2019-07-04 23:37:47]

60 tysięcy ludzi wyszło na ulice Madrytu 29 czerwca, by bronić Madrid Central, który jest obszarem o niskiej emisji, ograniczającym zanieczyszczenia powietrza w stolicy Hiszpanii.

Plan Madrid Central został zainicjowany przez poprzedniego burmistrza Madrytu Manuelę Carmenę i jej lewicową platformę wyborczą Más Madrid. Został jednak wstrzymany przez nowy, prawicowy rząd Partii Ludowej (PP)i jego koalicjantów.

Zanieczyszczenie jest jednym z najważniejszych problemów zdrowotnych w dzisiejszych czasach - powiedział podczas marszu emeryt Mariano Sánchez Bayle. Jest odpowiedzialny za 5000 przedwczesnych zgonów w Madrycie każdego roku. Musimy wyjść na ulicę, by bronić ludzi .

Od czasu wprowadzenia programu dla 472-hektarowego centrum miasta przestały być dostępne dla ruchu drogowego, z wyjątkiem lokalnych mieszkańców i transportu publicznego. Okazało się, że w konsekwencji wprowadzonego 7 miesięcy temu zakazu poziom zanieczyszczeń powietrza w Madrycie spadł do rekordowo niskich poziomów. W maju 14 z 24 stacji monitorujących w stolicy Hiszpanii odnotowało np. najniższy poziom tlenków azotu w ciągu dekady.

*

Protest mieszkańców doprowadził do przywrócenia strefy czystego transportu i powtórnego zamknięcia centrum miasta dla pojazdów spalinowych, zwłaszcza tych z silnikami diesla.

Sąd zakwestionował decyzję prawicowych władz Madrytu i pięć dni później nakazał jej odwołanie.

Podobne zakazy dla aut obowiązują w innych miastach Europy, m.in. Londynie, Mediolanie i Sztokholmie.

oas, ce

Media i manipulacja
Wrocław, Przejście Garncarskie 2
29.01.2020
Praca: przekleństwo, przywilej, konieczność czy koniec pracy?
Warszawa, Centrum Konferencyjne Kopernika, ul. Kopernika 30
25 stycznia (sobota), godz. 10.00-16.30
Warszawa Róży Luksemburg. Spacer w 101. rocznicę śmierci Róży
Warszawa, pl. Konstytucji
19 stycznia (niedziela), godz. 11.00

17 stycznia:

1814 - W Nemours urodził się Ludwik Mierosławski, polski generał, działacz polityczny, członek Centralizacji Towarzystwa Demokratycznego Polskiego, uczestnik powstania listopadowego, jeden z dyktatorów powstania styczniowego.

1819 - Simón Bolívar proklamował Republikę Kolumbii.

1840 - Urodził się Stefan Bobrowski, polski działacz niepodległościowy, członek lewicy "czerwonych", powstaniec styczniowy, członek Komitetu Centralnego Narodowego i Tymczasowego Rządu Narodowego.

1919 - Wybuch strajku 30 tys. śląskich górników; postulaty płacowe oraz żądanie odwołania oddziałów Grenzschutzu z terenu Górnego Śląska.

1940 - Urodził się Tabaré Vazquez, urugwajski polityk centrolewicowy, lekarz, były prezydent Urugwaju.

1961 - Zamordowano Patrice'a Lumumbę, pierwszego premiera Demokratycznej Republiki Konga.

1966 - Koło Palomares w Hiszpanii doszło do zderzenia dwóch amerykańskich samolotów wojskowych. W wyniku kolizji z bombowca B-52 wypadły 4 bomby wodorowe.

2015 - Carlos Agostinho do Rosário z centrolewicowej partii FRELIMO został premierem Mozambiku.