Prokuratura podjęła pięć śledztw w sprawie finansów OPZZ

[2019-07-10 12:48:10]

Na początku czerwca bieżącego roku Prokuratura Rejonowa Warszawa Śródmieście-Północ podjęła pięć śledztw dotyczących nieprawidłowości finansowych w centrali Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych. Cztery z nich dotyczą przywłaszczenia środków finansowych przekazanych OPZZ przez Radę Dialogu Społecznego i wydatkowanych na cele niezwiązane z projektami RDS w latach 2015-2018. Chodzi tutaj o kwotę przekraczającą 1,4 mln zł. Śledztwo jest prowadzone w oparciu o art. 284 Kodeksu Karnego, co oznacza, że w razie postawienia zarzutów winnemu grozi do 3 lat więzienia.

Piąte postępowanie dotyczy doprowadzenia do niekorzystnego rozporządzenia mieniem Rady OPZZ Województwa Mazowieckiego w kwocie ponad 50 tys. zł. Ta druga sprawa dotyczy okresu 2015-1018, gdy przewodniczącym Rady był Jerzy Wiśniewski. Chodziło o mechanizm, zgodnie z którym Konfederacja Pracy przekazywała Radzie Mazowieckiej składkę wspierającą wysokości 2-2,5 tys. zł miesięcznie, a potem Rada przelewała na prywatne konto przewodniczącego Konfederacji Pracy, Michała Lewandowskiego 1,5 tys. zł. Prokuratura mówi w tym kontekście o wprowadzaniu w błąd przedstawicieli Rady OPZZ Mazowsze i pobieraniu nienależnego wynagrodzenia. Śledztwo jest prowadzone w oparciu o art. 286 Kodeksu Karnego, co oznacza, że w razie postawienia zarzutów winnemu grozi od 6 miesięcy do 8 lat więzienia.

W pierwszych czterech śledztwach chodzi więc o marnotrawienie środków publicznych, w piątym o marnotrawienie składek związkowych. W uzasadnieniu podjęcia śledztwa prokuratura napisała o „uzasadnionym podejrzeniu popełnienia przestępstwa”.

Piotr Szumlewicz

8 kwietnia:

1917 - W Charkowie odbył się I zjazd polskich organizacji socjalistycznych w Rosji; działały do września 1917 r.

1970 - Izraelskie samoloty wojskowe zbombardowały egipską miejscowość Bahr el-Baqar, zabijając w tamtejszej szkole 46 dzieci i raniąc ponad 50.

1973 - W Mougins we Francji zmarł Pablo Picasso, wybitny malarz hiszpański, twórca m.in. "Guerniki", członek Francuskiej Partii Komunistycznej.

1985 - Indie wytoczyły proces amerykańskiej kompanii Union Carbide, odpowiedzialnej za katastrofę przemysłową w Bhopalu, w której zginęło ponad 3 tys. osób.

2003 - Amerykański czołg ostrzelał hotel Palestyna w Bagdadzie, gdzie byli zakwaterowani zagraniczni korespondenci. Zginął dziennikarz agencji Reutera T. Prociuk, a 4 innych zostało rannych.

2005 - W Szefaram dezerter z armii izraelskiej Eden Natan-Zada otworzył ogień z autobusu, zabijając 4 izraelskich Arabów (2 chrześcijan i 2 muzułmanów) i raniąc 22 innych.

2008 - W Warszawie zmarł Ludwik Hass, historyk, znawca wolnomularstwa, działacz trockistowski.