Federacja Związkowa Pracowników Socjalnych i Pomocy Społecznej o tragedii w Olecku

[2019-07-12 23:36:50]

Polska Federacja Związkowa Pracowników Socjalnych i Pomocy Społecznej wystosowała oświadczenie w związku z zabójstwem 9-miesięcznej Blanki z Olecka. Blanka została zamordowana 3 miesiące po jej powrocie z rodziny zastępczej, gdzie została umieszczona decyzją sądu. Pomimo negatywnej opinii miejscowego ośrodka pomocy społecznej, dziecko zostało oddane pod opiekę rodziców biologicznych.

W swoim piśmie związkowcy zwracają uwagę na nieprawidłowości w funkcjonowaniu systemu ochrony dziecka, które zwiększają ryzyko wystąpienia podobnych zdarzeń w przyszłości. Autorzy pisma wskazują na zachwianie równowagi w dążeniu rządzących do pozostawienia dziecka w rodzinie biologicznej, a potrzebą ochrony jego życia i zdrowia. „Od kilku lat prowadzona jest odgórna polityka rządowa nakierowana na traktowanie pobytu dziecka w rodzinie biologicznej jako priorytetu, mającego wyznaczać działanie służb i organów oraz tworzonego prawa. Wyrazem powyższego jest obserwowana w ostatnich latach mniejsza liczba dzieci umieszczanych w pieczy zastępczej, jak też, co w tym kontekście niezwykle istotne – mniejsza liczba dzieci zabezpieczanych przez służby w sytuacji bezpośredniego zagrożenia ich życia lub zdrowia” – czytamy w piśmie podpisanym przez przewodniczącego związku, Pawła Maczyńskiego. Na dodatek w rządowym projekcie ustawy, który obecnie jest dyskutowany w Sejmie, „wprost dąży się do finansowego wymuszenia na gminach podejmowania działań na rzecz jak najszybszego powrotu dziecka do rodziny biologicznej. Gminy, które nie doprowadzą do szybkiego powrotu do środowiska rodzinnego, zostaną znacząco obciążone kosztami z tym związanymi”. Zdaniem związkowców „poprzez tworzoną instytucjonalnie presję na pozostanie dziecka w rodzinie biologicznej, naruszono już delikatną równowagę pomiędzy prawem dziecka do wychowania w środowisku rodzinnym, a jego dobrem, w tym ochroną jego życia i zdrowia”. Analizując wydarzenia z Olecka autorzy listu z niepokojem stwierdzają też, że „udział opinii i wniosków instytucji pomocy społecznej w rozpatrywanych sprawach pokrzywdzonych dzieci jest marginalizowany, a często sądy bez własnego rozeznania podejmują decyzje dalekie od realiów sytuacji, w której znajduje się dziecko, a o której wiedzę posiadają pracownicy socjalni lub asystenci rodziny”.

W tym kontekście związkowcy piszą wskazują też o lekceważeniu przez władze publiczne pracowników pomocy. „Samo środowisko pracowników pomocy społecznej od wielu lat wyraźnie mówi, a ostatnio również „krzyczy” o problemach publicznego sektora wsparcia, które to trudności wprost przekładają się na zwiększone ryzyko nieefektywnego świadczenia pomocy nie tylko wobec potrzebujących dzieci, ale także np. wobec osób niepełnosprawnych doświadczających przemocy lub będących w kryzysie psychicznym. Kolejno przerzucane przez ustawodawcę na pomoc społeczną zadania coraz mniej mają wspólnego z zaspokajaniem i wspieraniem podstawowych potrzeb osób i rodzin oraz zapobieganiem występowaniu w ich życiu trudności, a coraz bardziej koncentrują uwagę służb społecznych na czynnościach administracyjnych, sprawozdawczych oraz kontrolnych”.

Związkowcy wskazują też na odpływ pracowników z zawodu: „Ze względu na skandaliczne warunki pracy (niskie uposażenia, niski poziom bezpieczeństwa osobistego) w Polsce ubywa pracowników socjalnych, a to przekłada się na bardzo wysoki wskaźnik liczby rodzin przypadających na jednego pracownika w rejonie opiekuńczym”. Stąd konkluzje oświadczenia są pesymistyczne. „W tych warunkach uważamy że choć ochrona małoletnich przed wykorzystaniem lub krzywdzeniem do strony dorosłych i opiekunów powinna być jednym z priorytetów działalności systemu pomocy społecznej, to realia tworzone przez decydentów dalekie są od faktycznych możliwości efektywnego niesienia pomocy najmłodszym”.

Piotr Szumlewicz

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

21 sierpnia:

1859 - Urodził się Ludwik Krzywicki, jeden z wybitniejszych polskich myślicieli marksistowskich, socjolog i ekonomista, pedagog, działacz społeczny, polityk. Twórca polskiej socjologii.

1892 - We Lwowie urodził się Adam Próchnik, wybitny działacz socjalistyczny i oświatowy, historyk, poseł PPS.

1925 - Na stokach warszawskiej Cytadeli rozstrzelano komunistów: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego, sprawców nieudanego zamachu na policyjnego prowokatora.

1940 - W Meksyku zmarł ciężko ranny Lew Trocki, jeden z przywódców rewolucji październikowej, zamordowany na rozkaz Stalina.

1942 - W obozie KL Auschwitz zmarł Stanisław Dubois jeden z przywódców lewego skrzydła PPS, współtwórca Czerwonego Harcerstwa.

2006 - Rosja: W przeprowadzonym przez nacjonalistów zamachu bombowym moskiewskim Bazarze Czerkizowskim zginęło 14 osób, głównie azjatyckich handlarzy.

2010 - Australia: W wyborach parlamentarnych zwyciężyła centrolewicowa Australijska Partia Pracy.