Związkowa Alternatywa domaga się większej transparentności na rynku pracy

[2019-07-19 11:32:15]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa zaproponował pakiet na rzecz większej transparentności na rynku pracy.

Związkowcy proponują wprowadzenie jawności płac. Przewodniczący związku, Piotr Szumlewicz argumentuje, że wprowadzenie jawności płac przyczyniłoby się do ograniczenia patologii na rynku pracy i poprawienia jakości dialogu społecznego w poszczególnych przedsiębiorstwach. Jego zdaniem jawność wynagrodzeń zwiększyłaby zaufanie do instytucji publicznych i poprawiła wizerunek spółek skarbu państwa. Zdaniem związkowców „ujawnienie wynagrodzeń, szczególnie przez osoby zajmujące ważne funkcje w życiu społecznym, ucięłoby spekulacje na temat poziomu dochodów kadry kierowniczej, polityków czy dziennikarzy. Dzięki temu powszechna stałaby się wiedza, jakie są nierówności płacowe i jaki jest realny poziom płac w poszczególnych branżach i na poszczególnych stanowiskach. Jawność płac odsłoniłaby też skalę kolesiostwa i przyznawania dobrze płatnych stanowisk rodzinom i znajomym przedstawicielom władzy”.

Ponadto Związkowa Alternatywa chce, aby pracodawcy mieli obowiązek przedstawienia informacji o planowanych wynagrodzeniach w ofertach pracy, co powinno dotyczyć wszystkich rodzajów umów.

Związkowcy twierdzą również, że potrzeba rozszerzenia listę podmiotów objętych obowiązkiem przedstawiania sprawozdań finansowych ze swojej działalności, co powinno w szczególności dotyczyć Kościoła katolickiego. „Wszystkie podmioty zaufania publicznego powinny przedstawiać pełną informację na temat swoich finansów. Dzięki temu cieszyłyby się większym zaufaniem, a ich członkowie oraz sympatycy wiedzieliby, na co są przeznaczane ich składki i darowizny. Szczególnie trudno pojąć, dlaczego obowiązku przedstawiania sprawozdań finansowych nie ma Kościół katolicki, dysponujący olbrzymimi środkami pieniężnymi, a niepoddany żadnej kontroli” – czytamy w stanowisku związku.

Związkowa Alternatywa widzi też potrzebę wprowadzenia transparentnych procedur w konkursach na kierownicze stanowiska w sektorze publicznym i spółkach skarbu państwa oraz surowych regulacji zakazujących zatrudnienia na kierownicze stanowiska osób działających w partiach politycznych i z klucza partyjnego.

Wreszcie związkowcy domagają się zrównania wynagrodzeń w sektorze publicznym pracowników zatrudnionych na tych samych stanowiskach o tym samym stażu pracy. Szumlewicz wskazuje, że obecnie w wielu instytucjach państwowych i samorządowych istnieją olbrzymie nierówności w wynagrodzeniach pracowników wykonujących te same obowiązki. W ciągu ostatnich lat skala tych nierówności znacząco wzrosła ze względu na brak podwyżek w budżetówce, połączony z możliwością podnoszenia pensji pracownikom wskazanym przez kierowników poszczególnych placówek. Związkowa Alternatywa chce, aby ten patologiczny mechanizm powinien zostać zniesiony, a polityka płacowa powinna być uniwersalna i równo traktować wszystkich pracowników.

Agnieszka Mrozik

5 lipca:

1811 - Kongres zwołany z inicjatywy Simóna Bolívara proklamował w Caracas pełną niezawisłość Wenezueli.

1844 - Powstanie tkaczy śląskich: w Bielawie 3000 tkaczy wdarło się na teren zakładów Christiana Gotloba Dieriga oraz do jego domu. W wyniku interwencji wojska zginęło 11 osób, a 24 zostały ranne.

1862 - Ukazał się pierwszy numer "Ruchu", organu prasowego stronnictwa czerwonych, na łamach którego nawoływano m.in. do utworzenia niepodzielonego na klasy narodu polskiego.

1886 - Urodził się Willem Drees, holenderski polityk Partii Pracy (PvdA), 1948-58 - premier Holandii.

1902 - Założenie Luksemburskiej Partii Socjaldemokratycznej.

1969 - Zmarł Walter Gropius, architekt modernistyczny, założyciel Bauhausu. Działał w lewicowej Radzie Sztuki Pracowniczej.

1982 - Algieria: W 20. rocznicę uzyskania niepodległości odsłonięto w Algierze Pomnik Chwały i Męczeństwa, zaprojektowany przez polskiego rzeźbiarza Mariana Koniecznego.

2015 - Grecy odrzucili w referendum porozumienie finansowe zaproponowane przez Komisję Europejską, Europejski Bank Centralny i Międzynarodowy Fundusz Walutowy.