Główne partie lewicowe zapowiadają wspólne listy wyborcze

[2019-07-19 12:57:00]

Liderzy największych partii centrolewicowych i lewicowych rozpoczęli w czwartek rozmowy, których celem jest wystawienie wspólnej listy w jesiennych wyborach parlamentarnych. W rozmowach wzięli udział przedstawiciele zwaśnionych do tej pory Sojuszu Lewicy Demokratycznej (Włodzimierz Czarzasty), Wiosny (Robert Biedroń) i Razem (Adrian Zandberg). Przedstawiciele wszystkich ugrupować zapowiedzieli po spotkaniu, że współpraca i dyskusje nad szczegółami będą kontynuowane.

Podczas piątkowej konferencji prasowej ujawniono, że nowy blok wystartuje w wyborach pod nazwą Lewica. Dogadaliśmy się po to, by wygrać z PiS-em. Chcemy przedstawić wizję lewicową Polkom i Polakom. Zapraszamy do współpracy wszystkie lewicowe partie, stowarzyszenia, organizacje kobiece, fundacje i ruchy miejskie, które będą chciały z nami współpracować - mówił podczas konferencji Czarzasty. Zrobiliśmy potężny krok naprzód. Od dzisiaj ruszamy z konkretnym pracami. Jutro powołujemy wspólny sztab. Tak, jak wszyscy tutaj stoimy, chcemy jednego, chcemy zbudować w Polsce państwo dobrobytu - dodał Zandberg.

Do porozumienia doszło po tym, jak szef PO Grzegorz Schetyna wykluczył w ostatnich dniach dalszą obecność SLD i PSL w ramach Koalicji Obywatelskiej skupionej wokół Platformy Obywatelskiej.

W wydanym wczoraj komunikacie prasowym, Partia Zieloni także wyraziła zainteresowanie potencjalnym przyłączeniem się do tworzącej się koalicji lewicy, zastrzegając jednak, że nie wyklucza pozostania podmiotem Koalicji Obywatelskiej.

Krzysztof Kobrzak

5 lipca:

1811 - Kongres zwołany z inicjatywy Simóna Bolívara proklamował w Caracas pełną niezawisłość Wenezueli.

1844 - Powstanie tkaczy śląskich: w Bielawie 3000 tkaczy wdarło się na teren zakładów Christiana Gotloba Dieriga oraz do jego domu. W wyniku interwencji wojska zginęło 11 osób, a 24 zostały ranne.

1862 - Ukazał się pierwszy numer "Ruchu", organu prasowego stronnictwa czerwonych, na łamach którego nawoływano m.in. do utworzenia niepodzielonego na klasy narodu polskiego.

1886 - Urodził się Willem Drees, holenderski polityk Partii Pracy (PvdA), 1948-58 - premier Holandii.

1902 - Założenie Luksemburskiej Partii Socjaldemokratycznej.

1969 - Zmarł Walter Gropius, architekt modernistyczny, założyciel Bauhausu. Działał w lewicowej Radzie Sztuki Pracowniczej.

1982 - Algieria: W 20. rocznicę uzyskania niepodległości odsłonięto w Algierze Pomnik Chwały i Męczeństwa, zaprojektowany przez polskiego rzeźbiarza Mariana Koniecznego.

2015 - Grecy odrzucili w referendum porozumienie finansowe zaproponowane przez Komisję Europejską, Europejski Bank Centralny i Międzynarodowy Fundusz Walutowy.