SLD, Wiosna i Razem wystartują w wyborach jako KW Lewica

[2019-08-05 19:46:53]

W zbliżających się wyborach parlamentarnych centrolewica nie weźmie udziału jako koalicja partii politycznych, lecz jako partyjny komitet wyborczy oparty na SLD. Dzięki temu wystarczy jej zdobycie 5 proc. głosów, żeby dostać się do Sejmu.

W zbliżających się wyborach do parlamentu wystartujemy jako Komitet Wyborczy Lewica. Bazą organizacyjno-prawną tego startu będzie struktura SLD. Siłą naszej koalicji jest nasza wielobarwność – powiedział Adrian Zandberg, lider Partii Razem na konferencji prasowej pod warszawskim pomnikiem Ignacego Daszyńskiego.

Jest taki moment, kiedy nie wystarczy być liderem swojej partii. To liderostwo czasami musi być wspólnie zarządzone, bo tworzymy koalicję, grupę partii, stowarzyszeń, które wspólnie podejmują decyzje. Nie wszystkie decyzje możemy podejmować samodzielnie, bo teraz już jesteśmy ekipą, drużyną – stwierdził przewodniczący SLD Włodzimierz Czarzasty.

Siłą lewicy jest jej różnorodność. Jesteśmy silni, bo jesteśmy różni, jesteśmy starsi i młodsi, jest wśród nas wielu działaczy i wiele działaczek, jesteśmy z mniejszych miejscowości i wielkich miasta, ale to, co nas łączy, to to, co było bliskie Ignacemu Daszyńskiemu – przekonanie, że Polska może być krajem sprawiedliwym społecznie – przekonywał Zandberg.

Szefem sztabu Lewicy został Robert Biedroń, który sam nie wystartuje w wyborach. Nadal nie wiadomo jaki będzie ostateczny kształt list wyborczych Lewicy. Wiadomo jednak, że dołączyli do niej przedstawiciele Unii Pracy, PPS, Twojego Ruchu, Inicjatywy Feministycznej, Kongresu Świeckości oraz stowarzyszenia „Ordynacka”.

„Jedynki” zostaną zaprezentowane na kolejnej konferencji, gdy już wszystko będzie ustalone – zapowiedziała nowa rzeczniczka sztabu Lewicy Anna Maria Żukowska.

wch

13 grudnia:

1797 - W Düsseldorfie urodził się Heinrich Heine, poeta niemiecki, przyjaciel Karola Marksa.

1914 - Urodził się Alan Bullock, historyk brytyjski, autor znanej książki "Hitler i Stalin - żywoty równoległe". W 1977 r. opracował dla rządu laburzystowskiego raport, w którym postulował obsadzanie kierowniczych stanowisk robotnikami.

1923 - Polska uznała ZSRR.

1936 - W katowickiej kopalni "Eminencja" rozpoczął się strajk okupacyjny w obronie 220 górników zagrożonych zwolnieniem.

1968 - Zmarł Johann Koplenig, austriacki polityk, przewodniczący Komunistycznej Partii Austrii.

1973 - 47 osób zginęło, a 17 zostało rannych w wyniku wybuchu gazu w hotelu robotniczym w czeskim Tachovie.

1981 - W Polsce wprowadzono stan wojenny.

1984 - W Australii powstał drugi gabinet premiera Boba Hawke’a (ALP).

1997 - Zmarł David Rousset, francuski dziennikarz, publicysta, polityk trockistowski.